You are currently viewing Zašto se akumulator brzo prazni?
An auto mechanic uses a multimeter voltmeter to check the voltage level in a car battery.

Zašto se akumulator brzo prazni?

Ugasili ste svoje vozilo prošlu večer, kao i toliko večeri do sada, međutim, sljedeće jutro kada ste ga željeli pokrenuti i otići na posao, ništa se nije događalo, odnosno automobil jednostavno nije upalio. Jedna od prvih sumnji baca se na akumulator pa evo što trebate znati o ovom problemu.

Neki od uzroka ispražnjenog akumulatora već dobro znaju i pravi laici, ali nije ih zgorega ponoviti: 1. ako ste ostavili svjetla ili radio; 2. akumulator vam je star; 3. imate problema s punjenjem akumulatora za vrijeme vožnje. Također, potrebno je znati da je prosječan životni vijek akumulatora od četiri do pet godina. Zanimljivo je da se brže troše u područjima s ekstremnim klimatskim uvjetima, dakle gdje su ili vrlo hladne zime ili vrlo vruća ljeta (ili oboje). Posebno su osjetljivi na vruće uvjete pa primjerice oni akumulatori koji u umjerenom pojasu traju pet godina, tamo gdje je jako vruće traju najviše tri!

Prazni li se akumulator dok vozilo stoji i na njemu su svi potrošači isključeni, najlakše se provjerava pomoću malog uređaja koji se zove ampermetar. Ovaj se uređaj stavlja na kleme akumulatora. Ukoliko postoji bilo kakvo pražnjenje dok je vozilo ugašeno, ampermetar će pokazati otklon ili, ako je digitalnog tipa, vrijednost jačine struje na svom displeju. Sasvim napunjeni akumulator ima barem 12, 6 volti. Ako pokazuje 12,2 volti već je napola prazan, dok je kod 11,9 volti – gotovo prazan. Ukoliko vam pokazuje vrijednost ispod 11 volti zamijenite ga čim prije. Da je akumulator već pri kraju svog životnog vijeka, znat ćemo i po sporijem pokretanju motora.

Također, potrebno je znati da neki automobili novijeg tipa imaju na izvor energije priključenu osjetljivu elektroniku i uređaje i dok vozilo nije u pogonu, primjerice alarm, sat, razna računala za motor i slično. Ove uređaje, naravno, ne možemo i ne smijemo gasiti jer bi izgubili svoju funkciju, međutim ako se događa da troše tako mnogo energije dok je vozilo ugašeno, mora se saznati uzrok tome. Najbolje je automobil odvesti kod autoelektričara koji će isključivanjem i ponovnim pokretanjem takve elektronike eventualno saznati što vuče toliku energiju kod ugašenog vozila.

Često zapravo problem nije akumulator već – alternator. To je uređaj, električni generator koji električnom energijom puni sve električne uređaje na vozilu, a najvažnije je i da puni sam akumulator. Laički se alternator može provjeriti tako da prvo upalite svjetla na svojem vozilu. Ako su ona normalne jačine, ne trepere, najvjerojatnije problem nije u akumulatoru već u alternatoru ili na nekoj od žica koje ga spajaju s akumulatorom. A kada napajanje nije dobro, akumulator će se također brzo prazniti i na prvu bismo svu krivnju mogli svaliti na njega.

Prva pomoć kod ispražnjenog akumulatora dakako je punjenje ovog uređaja. Za to će vam trebati kablovi te neko drugo vozilo preko kojeg će vaše dobiti snagu. Sistem koji se normalno puni treba proizvoditi napon od 13,8 do 14,3 volti. Ako pokazuje manje od 13 volti, znak je da alternator ne proizvodi dovoljno napona kako bi se akumulator uopće napunio te je siguran znak da je problem u samom alternatoru, a ne u akumulatoru.

Izvor: Silux.hr