You are currently viewing Vraća li se Wankel motor?

Vraća li se Wankel motor?

Još od kad je 2012. godine prestala proizvodnja Mazde RX-8 iz Japana povremeno stižu najave o velikom povratku motora Wankel.

No, postavlja se pitanje koliko su takve najave zapravo realne. Pogotovo kad se u obzir uzmu današnji trendovi, sve strože ekološke norme, sve stroži protokoli za mjerenje potrošnje goriva te sve veća davanja na emisiju CO2.

Svi nedostaci motora Wankel nadaleko su poznati. Velika potrošnja goriva i ulja, razmjerno loša pouzdanost i općenito visoki troškovi održavanja mnoge su prisilili na odustajanje. Dobar povijesni primjer je NSU, koji je propao zbog motora Wankel, a zgodan pokazatelj su i cijene rabljenih primjeraka Mazde RX-8. Naime, često se stječe dojam da ih se vlasnici, pritisnuti velikim troškovima i malom trajnošću, žele riješiti pa ih daju u bescjenje, ali svejedno nema previše zainteresiranih kupaca.

Već za manje od godinu dana na tržište bi trebala stići Mazda RX-9, koja će na velika vrata vratiti motor Wankel. No, za razliku od svih prethodnika, motor Wankel bit će samo jedan dio hibridnog pogonskog sklopa. Naime, koristit će se za povećanje dosega pa će biti direktno spojen na elektromotor, koji će u trenutcima kad je Wankel motor u funkciji raditi u generatorskom režimu te na taj način povećavati kapacitet baterijskog paketa.

Ako se obistine najave da su inženjeri Mazde uspjeli povećati učinkovitost motora Wankel na čak 56 posto to će u svakom slučaju biti razlog za svaku pohvalu i najbolji dokaz da ta tehnologija ima budućnost. Obzirom da sve prednosti koje Wankel tehnologija nudi, nadamo se kako motor kakvog znamo nije samo povijesti relikt.