You are currently viewing Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali

Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali

Autoindustrija jedna je od razmjeno novih grana, počeci su zabilježeni krajem 19. stoljeća, ali tek od polovice 20. kreće strelovit uspon. Danas su svi proizvođači automobila grupirani u nekoliko velikih grupacija pa tako VW Grupa u svojem vlasništvu ima Volkswagen, Audi, Škodu, Seat, Porsche… Renault-Nissan je praktički jedna tvrtka, Francuzi su grupirani u PSA grupu, Fiat u svojem vlasništvu ima Alfa Romeo, Ferrari, Lanciju, Maserati…

Nekoć se pod pojmom autoindustrije smještalo više od 1000 proizvođača automobila, karoseristi su imali zasebne tvrtke, ali globalizacija i želja za što većim profitom doveli su do toga da se danas, primjerice, isti motor od Renaulta ugrađuje i u Daciju i u Mercedes-Benz.

Sve to ponukalo nas je da izvučemo Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali.

1. Prvi automobil patentirao je Karl Benz 1886., a nazvao ga je Benz Patent Motorwagen. Imao je tri drvena kotača kotača i pogon na plin.

2. Nissan je prvi spojio hostese i automobile. Četiri Japanke postale su 1936. godine prve djevojke kojima je posao bio da tijekom salona stoje pokraj izloženih automobila.

3. Nevjerojatnih 75 posto svih automobila koje je ikad proizveo Rolls-Royce još uvijek su u voznom stanju.

4. Pakistanci su 2010. srušili rekord po broju ljudi koji je uspio ući u Smart. Natrpalo ih se čak 19.

5. Ray Harroun izumio je 1911. prvi retrovizor. Tijekom utrke Indy 500 koristio je ogledalo ugrađeno iznad armature koje mu je omogućavalo da vidi suparnike iza sebe.

6. Vozači automobila svake godine u naletima ubiju više jelena nego lovci.

7. Ferrari njeguje tradiciju ekskluzivnog brenda pa namjerno dnevno proizvode svega 14 automobila, dok, primjerice, Toyota svaki dan proizvede čak 13.000

8. Velika holivudska zvijezda početka 20. stoljeća Florence Lawrence izumila je automobilske žmigavce. Još 1914. ugradila je dvije zastavice na stražnji branik koje su se pritiskom na gumb podizale i tako najavljivale promjenu smjera vožnje.

9. Najprodavaniji automobil u povijesti je Toyota Corolla. Od početka proizvodnje 1966. prodana je u više od 40 milijuna primjeraka.

10. Najveća kazna u povijesti izrečena je u Švicarskoj za prekoračenje brzine, a iznosila je čak milijun dolara.

11. Mary Anderson izumila je prve automobilske brisače. Patentirala ih je 1903., a na to ju je ponukao posjet New Yorku tijekom zime 1902., kad je vidjela kako je promet usporen, jer vozači ne vide dobro kroz zaprljana stakla.

12. Trenutačno se u cijelom svijetu koristi oko milijardu automobila, a svi proizvođači zajedno svakodnevno proizvedu više od 165.000 automobila.

13. Prosječan automobil ima oko 10 kilometara električnih instalacija i oko 30.000 sastavnih dijelova.

14. Najduža kolona u povijesti cestovnog prometa zabilježena je 2013. godine u Sao Paulu, a iznosila je nevjerojatnih 309 kilometara.

15. Istraživanja su pokazala kako u gradovima bez semafora i prometnih znakova ima i do 43 posto manje prometnih nesreća.

16. Bolid Formule 1 generira toliko downforcea da teoretski već pri brzini od 180 km/h može voziti naopačke, jer je sila koja ga pritišće na podlogu veća od težine.

17. Najskuplji novi automobil na svijetu nije ni Bentley ni Rolls-Royce, nego Lamborghini Veneno, koji je proizveden u svega devet primjeraka. Ima 740 KS, postiže najveću brzinu od 355 km/h, a koštao je čak 4,5 milijuna dolara.

18. Tijekom jubilarne epizode The Oprah Winfrey Showa 2004. godine svaki od 276 gledatelja u studiju dobio je novi Pontiac G6 vrijedan 28.500 dolara. Dakle, ukupna vrijednost podijeljenih automobila premašuje 7,9 milijuna dolara.

19. Ferruccio Lamborghini bio je imućan vlasnik tvrtke za proizvodnju traktora. Kupovao je Ferrarije, ali je bio nezadovoljan njihovom kvalitetom i brzinom pa je odlučio proizvoditi vlastite sportske automobile.

20. Googleov samovozeći automobil tijekom testiranja je prošao više od 500.000 kilometara, a pritom je sudjelovao u svega dvije prometne nesreće. U obije je došlo do ljudske pogreške, a rezultat je bila samo manja materijalna šteta.

Izvor: autopress.hr