You are currently viewing Najvažnije o auto-gumama

Najvažnije o auto-gumama

 

guma za auteDa bismo u prometu bili sigurni, bar što se tiče guma na našem vozilu, moramo poštivati dva osnovna pravila. Najvažnije je na vozilu uvijek koristiti propisanu dimenziju guma koja je navedena u Knjižici vozila, npr. 195/65 R15. Drugo je pravilo sezonska izmjena guma – zimi koristiti zimske gume, a u toplijim mjesecima ljetne. Samo tako gume pružaju najbolje odlike za našu veću sigurnost u prometu.

Svaka guma ima i oznaku brzinskog razreda, npr. oznaka T znači da guma može podnijeti maksimalnu brzinu od 190 km/h. Stoga kad kupujete gume, vodite računa o brzinskom indeksu koji vam je potreban i ne prekoračujte označenu brzinu.

Ključan faktor za sigurnu vožnju i duži vijek trajanja guma je održavanje propisanog tlaka u gumama. Provjerite ga najmanje jednom mjesečno. Gume mogu izgubiti 3-6% tlaka mjesečno a da vozač to ne primijeti. Nedovoljan pritisak može i do 4% povećati potrošnju goriva ali i smanjiti životni vijek gume čak do 45%. Nedovoljno napumpane gume mogu utjecati na izazivanje prometne nesreće ili znatno smanjiti mogućnost manevra u zahtjevnim trenucima na cesti. Tlak u gumama smanjuje se s padom temperature zraka. Stoga osobito zimi pritisak treba češće provjeravati.
Važno je pratiti istrošenost guma prema indikatoru u utorima gazne površine.

Čim indikator postane vidljiv, gume treba zamijeniti. Ako niste sigurni za brzinski indeks i indikator istrošenosti gume, zatražite pomoć i savjet vulkanizera. Oštećenja na gumama treba odmah sanirati kod stručnih osoba – vulkanizera. To uključuje i brigu o rezervnoj gumi u kojoj je također važna provjera pritiska kako se ne bismo neugodno iznenadili kad nam upravo ta guma zatreba. Zato pritisak u rezervnoj gumi neka bude za 0,5 bara viši od propisanog.

Gume treba čuvati u zatvorenom prostoru, zaštićene od vlage, svjetlosti i topline, te ozonskih i kemijskih utjecaja.