You are currently viewing Imaju li zračni jastuci u automobilu rok trajanja?

Imaju li zračni jastuci u automobilu rok trajanja?

Kod novih automobila nema rokova, a ako imate vozilo koje je proizvedeno osamdesetih ili početkom devedesetih – provjerite, prenosi RevijaHAK.

U sigurnosnoj opremi automobila zračni jastuci jedan su od ključnih dosega. Dosad su spasili desetke tisuća vozača, suvozača i putnika na stražnjoj klupi, a svakomu bi trebalo biti u interesu da funkcioniraju. Imaju li zračni jastuci rok trajanja? Kada su proizvođači automobila počeli ugrađivati zračna jastuke, prije četrdesetak godina, bio jasno određen rok trajanja. Uglavnom bi to bilo 10 ili 15 godina.

Još su proizvođači poput Honde ranih devedesetih savjetovali provjeru zračnih jastuka svakih 10 godina. U Mercedesu su pak zaključili da će zračni jastuci koje su proizveli iza 1992. godine trajati cijeli cijeli radni vijek automobila. Napredak u tehnologiji modula zračnih jastuka osigurava doživotnu, funkcionalnu pouzdanost zračnih jastuka. Komponente zračnih jastuka su iznimno izdržljive. Ključna razlika je u vrsti brtve koja se koristi za smještaj upaljača zračnog jastuka. U novim automobilima koristi se kombinacije stakla i metala, a prije je to bila kombinacija plastike i metala, koja je generirala više vlage i utjecala na funkcionalnost upaljača. To može dovesti do korozije električnih iglica u uređaju za paljenje i potencijalno dovesti do problema u radu zračnih jastuka.

Dakle, kod novih automobila nema rokova, a ako imate vozilo koje je proizvedeno osamdesetih ili početkom devedesetih – provjerite! U svakom slučaju, bez obzira na starost vozila, ne bi bilo loše provjeriti u knjizi vozila što piše o zračnim jastucima.

Izvor: RevijaHAK