You are currently viewing BIZARNE KAZNE U PROMETU Za blatne gume 1000 kuna, za otvoren prozor ili uključen motor nakon izlaska iz auta 300 kuna

BIZARNE KAZNE U PROMETU Za blatne gume 1000 kuna, za otvoren prozor ili uključen motor nakon izlaska iz auta 300 kuna

Dvostruko je skuplje voziti na blatnim gumama nego voziti dijete bez dječje sjedalice

Krajem prošlog mjeseca u Zagrebu je napisana jedna od najbizarnijih prometnih kazni ikada. Zbog toga što nije u potpunosti zatvorila vozački prozor na automobilu policijski službenik kaznio je vozačicu iz Zagreba s 300 kuna. Da apsurd bude potpun, vozačica je kažnjena zbog samo dva centimetra spuštenog prozora, uz objašnjenje da tim potezom nije “osigurala automobil od krađe”.

Dvojbene interpretacije

Premda su nam policijski službenici obavezni pružiti sigurnost i povjerenje, suludo tumačenje slijepog zakona otvara bezbroj mogućnosti kažnjavanja, kojima su vozači ostavljeni na milost i nemilost pojedinaca iz represivnog aparata. U slučaju vozačice kojoj je u benignom prekršaju službenik iz džepa izbio 300 kuna postavlja se pitanje treba li policija provjeravati prozore baš na svakom automobilu i bi li vozačicu kaznili da je unutra bio pas čuvar koji “osigurava auto od krađe”. Isto tako, smatra li se automobil osiguranim ako je u njemu prestrašena čivava koja se boji vlastite sjene? Sumnjamo.

U moru dvojbenih interpretacija pojedinih slučajeva sve se na kraju svodi na subjektivan dojam i trenutačno raspoloženje prometnih redara ili policajaca koji nefleksibilnim provođenjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama mogu baš svakome zagorčati život. Striktno poštivanje zakona, primjerice članka 88 u kojemu stoji da “vozač prije nego napusti vozilo mora poduzeti sve mjere kojima se sprečava da vozilo krene s mjesta gdje je ostavljeno”, izazvalo bi dodatnu konfuziju svima. Policija bi tada trebala kažnjavati sve one koji nisu digli ručnu kočnicu ili ostavili auto u brzini dok bi se vozači ciglama ispod kotača branili od kazni.

Nesrazmjerne kazne

Sporni članci zakona otkrivaju i goleme nesrazmjere u iznosima kazni za prekršaje. Konkretno, ako vas policija uhvati s blatnim gumama, kaznit će vas s 1000 kuna, no ako nemate dječju sjedalicu, platit ćete samo 500 kuna. Bez obzira na to što se radi o ključnom problemu i najčešćem načinu stradavanja najmlađih putnika, smiješno mala kazna zvuči još smješnije kad se usporedi s kaznama za umor (1000 kuna) ili neočišćeni snijeg na automobilu (700 kuna). Potonja dva prekršaja također ulaze u domenu “slobodne policijske procjene” jer snijeg na automobilu može varirati iz minute u minutu dok kažnjavanje ili dokazivanje umora uz sudski epilog može trajati godinama.

Prema zakonu, identičan je prekršaj voziti dijete u automobilu bez dječje sjedalice i voziti prijatelja s 0,5 promila u krvi na biciklu, a ako želite uštedjeti 200 kuna u odnosu na navedene prekršaje – savjetujemo vožnju osobe u zatvorenom prtljažniku automobila.

Naravno da ne smijete voziti osobe u prtljažniku i da se šalimo na taj račun, no čitanjem komičnih dijelova zakona stekli smo dojam da se netko od srca šali i smije na naš račun. Ako ne želite biti dio statistike naplaćenih kazni, pazite na navedene prekršaje, koliko god se činili bezazleni.

PREKRŠAJI I KAZNE OD 300 DO 1000 KUNA

1000-2000 – kuna vožnja ako je vozač umoran ili bolestan

1000 kuna vožnja s blatnim gumama

500 – kuna vožnja osoba u kamp-prikolici

300 kuna – otvoren prozor nakon napuštanja vozila

300 kuna – ostavljeni ključevi u vozilu

300 kuna – iskakanje ili otvaranje vrata u vožnji

300 kuna – upaljen motor nakon napuštanja vozila