You are currently viewing Kako zaštititi vozilo od hrđe i soli u zimskim uvjetima

Kako zaštititi vozilo od hrđe i soli u zimskim uvjetima

U zimskim mjesecima naša vozila najviše stradaju. Ne čudi to jer mnogo je vode po kolnicima, bilo u obliku kiše, snijega ili bljuzge, a također se zbog klizanja na prometnice stavlja i mnogo soli, ali i pijeska. Sve ovo je zapravo savršena kombinacija za stvaranje hrđe na vozilima.

sol-zastita-od-hrdeNaime, sitni kamenčići na prometnicama koji se stavljaju kako bi se smanjilo proklizavanje često završe na karoseriji vozila, najčešće na donjoj strani poda te stvaraju oštećenje. Kada na oštećeni metal dođu voda i sol, stvaraju se idealni uvjeti za pojavljivanje hrđe na vozilu. Ukoliko se oštećenje ne sanira čim prije, hrđa će se veoma brzo početi stvarati, ako u tom trenutku ne reagiramo, veoma brzo će se proširiti na okolne dijelove vozila. Hrđa je, mogli bismo je nazvati medicinskim rječnikom, poput gangrene na čovjeku. Ako se ne liječi, širi se poput pošasti i na kraju će se proširiti na cijeli automobil koji nećete biti više ni za što nego za – staro željezo. ipak, stvari nisu toliko dramatične pa, ukoliko reagirate na vrijeme, dugo ćete imati vozilo koje je u dobrom stanju. Nekoliko je načina da zaštitite svoje vozilo u zimskim uvjetima.
Zaštitite ovjes i pogon. Postoje razni proizvodi koji su zaštita od hrđe za vozila, a odnose se na nanošenje s vanjske strane poda ili, kako se to stručno naziva, podvozje. Postoje sredstva koja se premazuju u dva sloja ili setovi tipa 2 u 1, 3 u 1 ili slično. Najbolje se raspitati kod drugih vozača koje im se sredstvo pokazalo najučinkovitijim. Stvar je u tome da sva ova sredstva djeluju tako da preko metala vozila stvara zaštitni sloj, svojevrsna pancirka koja u znatnoj mjeri otežava prodiranje vode, a upravo je voda, zajedno s kisikom jedan od najvažnijih faktora  za stvaranje hrđe.
Perite automobil. Za vrijeme zimskih mjeseci trebalo bi češće prati svoje vozilo, točnije karoseriju, kako bi se soli dalo manje vremena da nagriza metal. Iako zima nije omiljeno godišnje doba kada se radi o pranju vozila, ipak bi trebalo auto češće oprati barem u automatskoj praonici ili u samoposlužnoj autopraonici te ga isprati pod mlazom vode, kako bi se saprala sol koja nagriza metal i veoma je važna kada se radi o stvaranju hrđe. Donji dio automobila najbolje je ispirati čistom vodom, dok je gornji dio metala dobro isprati na programu koji u sebi ima vosak, budući da vosak štiti od nagrizanja soli.
Popravljajte. Kada uočite sitna oštećenja na svom automobilu, nemojte samo odmahnuti rukom i sve prepustiti vremenu. Kako smo već naveli, malo oštećenje s hrđom veoma brzo može postati veliko oštećenje s mnogo hrđe. Popravak manjih oštećenja možete obaviti kod autolimara, ali i u vlastitom dvorištu ukoliko ste spretne ruke jer postoji niz setova za popravak manjih oštećenja na vozilima u svakoj trgovini autodijelovima.
Garažirajte vozilo. I kod prodaje automobila garažirana u pravilu postižu bolju cijenu. Ne čudi to jer garažirana vozila manje su sklona hrđi. Ako auto ostavimo vani, u zimskim mjesecima, vlaga je velika i čini svoje. Također, koji put dobro je i propješačiti od točke A do točke B, posebice ako te dvije točke nisu toliko udaljene, kako bismo zaštitili svog limenog ljubimca.
Katodna zaštita. Ova vrsta zaštite poznata je već neko vrijeme, a zapravo se još naziva i elektroničkom zaštitom. Radi se o katodama koje su spojene na akumulator te tako odašilju signale koje štite od hrđe i neki su ih uspjeli ugraditi i na automobil iako se u pravilu ova vrsta zaštite koristi na drugim vozilima, primjerice brodovima. Međutim, treba reći da ova vrsta zaštite s vremenom slabi jer se troši katoda koja štiti lim. Mnoge benzinske postaje imaju ovu vrstu zaštite za svoje metalne tankove, ali opet treba znati da ovo nije trajna zaštita već, bolje rečeno, samo usporava koroziju.