You are currently viewing Što je car detailing?

Što je car detailing?

Car detailing ili auto detailing naziv je koji se ne sreće baš previše često kod nas, ali možemo sa sigurnošću reći kako se na mala vrata probija i na domaće tržište. Termin je to kojim se opisuje uređivanje automobila, ali na jednoj sasvim novoj razini.

Oni koji sam postupak ne poznaju dovoljno reći će vam kako se samo radi o nekom previše ‘stajliš’ nazivu za obično čišćenje automobila, međutim istina je ipak mnogo drugačija, kompliciranija i prije svega bolja od toga!

U Hrvatskoj razni noviteti najčešće sporije dolaze nego u drugim dijelovima svijeta, prije svega zbog određene doze skeptičnosti. Kao i mnoge druge stvari, i car detailing pojavio se u autopraonicama u Zagrebu. Ovaj proces možemo nazvati kozmetičkim uređenjem automobila, ali s ciljem da mu se promijeni i poboljša izgled kojeg je dobio u tvornici. Stoga nećemo pogriješiti ako kažemo da se zapravo radi o umjetnosti više nego o mehaničarskom poslu te je potrebno iskombinirati i napraviti niz različitih faktoru kako bi se dobio savršen rezultat koji će zadovoljiti i samog majstora i vlasnika vozila. Također, pogrešno se misli kako se car detailing može raditi samo na starim vozilima. Ne, to nikako. On se prakticira i na novim vozilima kojima se iz različitih razloga želi poboljšati izgled.

Car detailing bismo mogli podijeliti u dvije kategorije – onaj koji se izvodi na vanjskom dijelu vozila te onaj koji se izvodi na unutrašnjem dijelu vozila. Za svako od područja koriste se određena sredstva koja pozna dobro ispraksirani detailer. Naime, jednako kao što ni svakoj ljudskoj koži ne odgovara ista krema, isto tako ni svakom vozilu ne odgovara isto sredstvo za dobar car detailing. Stvar je u tome da se čisti svaki pa i najsićušniji dio vozila te se nakon čišćenja zaštićuje posebnim sredstvima. Dakle, i laiku je jasno kako se tu ne mogu koristiti obična sredstva za čišćenja već ona koja su znatno kvalitetnija i daju trajnije rezultate.

Svaki car detailing ima tri faze. Prvo je inspekcija, drugo je priprema te je završna faza korekcija. Prilikom inspekcije iskusan detailer će pregledati svaki dio vozila i vlasniku reći kako stoje svari, koji se dijelovi mogu ispraviti i popraviti, a koje je najbolje promijeniti (najčešće se tu radi o raznim kvakama, gumbićima i sličnom). S obzirom na to mogu se i znati okvirni troškovi cijelog procesa. Posebna se pozornost pridaje lakiranim dijelovima te se oni moraju posebno pregledati jer detailing laka ovisi o tome koliki je njegov sloj te kakve ogrebotine ima. Automobil se tada detaljno čisti od prašine, blata i svih vrsta zaprljanja te se lakirani dijelovi dekontaminiraju aktivnom pjenom i ostalim posebnim sredstvima.

Na kraju će se mnogi zapitati vrijedi li car detailing uloženog novca. Kada ga jednom isprobate vjerojatno ćete se sami uvjeriti kako itekako vrijedi i svake uložene lipe. Naime, mnogi vlasnici limenih ljubimaca tek nakon što prođu ovaj proces shvate da su se do sada zadovoljavali tek polučistim automobilom. Nadalje, car detailingom se itekako povećava vrijednost automobila prilikom njegove prodaje. Stoga završavamo pitanjem – trebate li još razloga za jedan dobar car detailing svojeg vozila?

Izvor: Silux.hr