You are currently viewing Zimske gume trebate upotrebljavati isključivo tijekom zime

Zimske gume trebate upotrebljavati isključivo tijekom zime

Zamjena guma na vozilu dva puta godišnje oduzima vrijeme i novac i sigurno ste se barem jednom upitali “zašto ne bih vozio zimske gume cijelu godinu?”.

E pa, postoji nekoliko razloga zašto su zimske gume tijekom ljeta izuzetno loša ideja.

Osim što vožnja sa zimskim gumama ljeti može biti opasna za vas i za ostale sudionike u prometu, ona vam uopće neće uštedjeti novac. Nastavite čitati i doznajte zašto.

Po čemu se zimska guma razlikuje od ljetnih i cjelogodišnjih?

Zahvaljujući drugačijem sastavu, zimske gume su mekše od ljetnih i cjelogodišnjih guma, a to zimskim gumama omogućuje veću fleksibilnost i bolje prianjanje uz cestu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zimske gume stavljamo na vozila tijekom hladnijih mjeseci ne zbog povećanog obujma padalina poput snijega, nego prvenstveno zbog niske temperature. Na temperaturama ispod 7°C ljetne gume postanu previše krute da bi mogle dobro prianjati, a time se povećava opasnost od proklizavanja vozila. Cjelogodišnje gume dizajnirane su da se snađu bolje od ljetnih po hladnom vremenu, ali i se dalje ne mogu uspoređivati sa sigurnošću koje pružaju zimske gume kada se spusti zimski minus.

Još kada zimskim gumama dodamo i dublji profil te više odvodnih kanala, dobijemo gumu koja drastično bolje odvodi vodu i snijeg. Uz to, smanjuje se put kočenja i šanse da će doći do proklizavanja vozila na kišnim, snježnim i ledenim kolnicima.

Što se događa sa zimskom gumom u ljetnim mjesecima?

Ako vam se korištenje zimskih guma tijekom cijele godine čini kao odličan način kako uštedjeti na gorivu, znajte da ćete ustvari potrošiti puno više nego kada koristite gume sezonski.

Naime, zato što su mekše i fleksibilnije, zimske gume se na vrućoj cesti troše drastično brže te imaju čak 60% kraći životni vijek kada ih se vozi ljeti. Ako takve istrošene gume potom nastavite koristiti u zimskim mjesecima, one će do tada vjerojatno izgubiti svojstva za optimalno ponašanje u zimskim uvjetima. Osim toga, zato što su mekše, zimske gume na vrućem asfaltu pružaju veći otpor, a to dovodi do povećanja potrošnje goriva.

Veći problem od potrošnje goriva predstavlja to što na vrućim ljetnim cestama zimska guma ne može optimalno skretati, ubrzavati i kočiti. Pregršt sitnih brazdi koje zimi odvode snijeg i vodu ljeti smanjuju kontakt s cestom, za razliku od ljetnih guma kod kojih veći postotak površine prianja uz podlogu.

Osim toga, mekše zimske gume ne mogu brzo odgovoriti na promjene brzine i smjera kao ljetne gume jer se uslijed visoke temperature zimska guma deformira, slabije prianja uz kolnik, kočenje duže traje i veće su šanse da ćete u zavojima i pri velikim brzinama izgubiti kontrolu nad vozilom. Čak i najbolje zimske gume koje savršeno prianjaju na ledenim i snježnim kolnicima ljeti će postizati suprotan učinak.

Zaključak: Uvijek vozite s adekvatnim gumama

Kao što možete vidjeti, zimske gume s razlogom su zamišljene za vožnju pri niskim temperaturama. Možda vam se čini da nećete napraviti drastičnu štetu na svojem vozilu ako ih nastavite voziti ljeti, a malo tanji novčanik ne predstavlja vam problem.

Ipak, slabije performanse vašeg vozila igraju veliku ulogu pri ekstremno vrućim temperaturama s kakvima se suočavamo ljeti. Adekvatne gume mogu spriječiti da se vožnja na godišnji odmor ne pretvori u vožnju do bolnice u kolima hitne pomoći.

Slika: Pixabay