You are currently viewing Vraćanje kilometraže

Vraćanje kilometraže

kilometražaMuljaže s brojem prijeđenih kilometara na polovnim automobilima nisu nova stvar, ali sve su češće, pa je zato prilikom kupovine auta putem oglasnika ili na sajmu važno znati detalje koji će otkriti pravu istinu o vozilu koje namjeravate kupiti.

Kupovina rabljenog automobila za mnoge je predstavljala mačka u vreći, a tome u prilog idu i brojne prevare koje prodavači smišljaju kako bi što lakše prodali vozilo. Muljaže s prijeđenom kilometražom sve su češće, no postoje vrlo važni sklopovi na automobilima koji će otkriti pravo stanje vozila. Samo treba znati kamo gledati.

Tako pažnju svakako treba obratiti na limariju automobila, te se savjetuje kupovina auta s originalnom bojom za razliku od onog koji je friško lakiran. Naime, nova boja može dobro sakriti pravo stanje vozila.

Sjedala također mogu puno otkriti o stanju vozila. Ukoliko su deformirana i istrošena, vrlo lako se može zaključiti da je tim automobilom prijeđeno mnogo kilometara. Isto je i s oblogama na volanu, sjedalima i mjenjaču.

Kontrola motora je poprilično jednostavna – u praznom hodu motor mora raditi bez vibracija, a gas treba primati ravnomjerno, bez pretjeranog dima iz ispušne cijevi. Najbolja provjera obavlja se mjerenjem kompresije kod automehaničara.

Brojke mogu zavarati samo neiskusne

Ne treba ni spominjati da je probna vožnja definitivno obavezna, a jednom kada sjednete u automobil koji planirate kupiti, treba obratiti pozornost na to da spojka treba hvatati ravnomjerno, bez trzaja. Vozilo treba dobro držati smjer na ravnome, bez imalo zanošenja, a kočnice trebaju reagirati ravnomjerno, te automobil prilikom kočenja ne smije zanositi. Prilikom probne vožnje lako možete provjeriti i stanje amortizera. Naime, kada se automobil zaljulja, važno je da se brzo umiri.

Stanje diskova također je vrlo lako provjeriti, a ujedno otkriva mnogo. Već samim pogledom na diskove moguće je uočiti eventualnu izbrazdanost. Jutarnji list piše kako nepravilnosti geometrije i oštećenje ovjesa možete prepoznati po nepravilnom trošenju guma. U ovom slučaju nove gume na vašem favoritu za kupovinu mogu biti dvosjekli mač.

Neoriginalno staklo, te nova upravljačka ploča i novi volan u inače dotrajaloj unutrašnjosti nekog vozila mogu ukazivati na to da je auto ukraden, jer se upravo ti dijelovi oštećuju prilikom krađa. Provjera automobila na policiji u tom slučaju je obavezna.