You are currently viewing Ne čekajte predugo s mijenjanjem brisača

Ne čekajte predugo s mijenjanjem brisača

Proljetne kiše približavaju nam se strelovitom brzinom, a jedan od prvih preduvjeta za sigurno vožnju po kiši svakako su brisači.

Jedan od najčešćih kvarova koji se događaju na brisačima su oštećene metlice ili oštećeni gumeni dijelovi. U bilo kojem od ova dva slučaja rezultat je isti – brisači ne rade kako treba pa prilikom čišćenje vjetrobranskog stakla mrljaju ili čak ostavljaju neočišćene dijelove. Ako vas je ikada zahvatila snježna mećava ili jak pljusak dok se vozite u svom udobnom automobilu, onda zasigurno znate što to znači kada brisači ne rade.

Gumice na brisačima i cijela metlica moraju biti savršeno ravni, odnosno ravno prijanjati uz vjetrobransko staklo. I najmanji ‘luft’ ili neka prepreka (listić, grančica, kamenčić) mogu izazvati problem.

Brisači su dio koji je relativno jeftin u usporedbi s drugim dijelovima na vozilu. Radi se o lako zamjenjivom dijelu, o potrošnoj robi koja se mora zamijeniti kada je dotrajala. Postoje dvije opcije – da zamijenite cijele metlice na brisačima ili samo gume na metlicama. Ipak, kao što smo naveli, budući se radi o jeftinom dijelu, većina vozača ipak će radije odmah promijeniti cijelu metlicu nego se mučiti oko mijenjanja same gume. Ako ipak mijenjate samo gumu, morate biti dosta stručni u tom poslu, a ako cijelu stvar ne napravite kako treba, mogli biste na kraju opet završiti u trgovini i kupovati cijelu metlicu.

Prilikom zamjene veoma je važno sve staviti natrag na svoje mjesto, a prije nego sve započnete, naoružajte se strpljenjem te dobrim raspoloženjem. Ako sve želite ‘sfušariti’ na brzinu, najbolje je da ni ne započinjete. Neki brisači imaju veoma jak feder pa prije zamjene provjerite je li i vaš takav (vrlo vjerojatno da jest!). Naime, kad skinete metlicu moglo bi se dogoditi da se brisač zbog federa naglo vrati na vjetrobransko staklo i – razbije ga. Ako niste sigurni, prije promjene brisača na staklo stavite kakvu dekicu ili deblji karton jer ne trebamo vam ni govoriti koliko je zamjena vjetrobranskog stakla skupa.

Kada skidate staru metlicu, pogledajte kako je stajala na brisaču, kako biste mogli novu metlicu postaviti na isti način. Posebno pripazite na plastiku između metlice i brisača jer ona kod izmjene najčešće izaziva probleme. Pazite da sve sjedne na svoje mjesto kako se ne bi dogodilo da, kada upalite brisače, metlice jednostavno odlete svaka na svoju stranu. Ako se to dogodi, glavni dio brisača može ostaviti crtu na staklu, što je dodatan problem.

Zapamtite i da za što dugotrajnije brisače trebate imati i primjerenu tekućinu za stakla. Iako se u ljetnim mjesecima može staviti i obična voda, tekućina za stakla ima i brojne aditive koji pomažu da guma i cijeli brisač lakše prionu uz staklo i tako ima najbolje moguće performanse.

Za kraj i pitanje – kakve metlice kupiti? Dakako, svaki proizvođač preporučit će svoj model i reći da je najbolje uzimati original. Original obično stoji više pa će za mnoge biti dovoljna i ‘no name’ opcija. Koja god vaša opcija bila, ne zaboravite redovito mijenjati brisače.

Izvor: Silux.hr