You are currently viewing Volkswagen mijenja svoj logo (i budućnost)

Volkswagen mijenja svoj logo (i budućnost)

Volkswagen općenito nije bio previše podložan izmjenama svog logotipa, a posljednje “značajnije” osvježenje je napravio prije šest godina kada su logotipu unijeli više trodimenzionalnog izgleda. Ostale izmjene nakon Drugog svjetskog rata su se uglavnom odnosile na drugačije nijanse boje, ali bi sve ostalo uglavnom isto. Novim logotipom planiraju zakoračiti u novi izričaj, uglavnom u pogledu elektrifikacije svojih modela. Izgleda da je ekipa u marketingu brzo morala smisliti plan kako da se što prije zaboravi skandal vezan za manipulaciju brojkama na testovima ispušnih plinova, pa se sad što prije okreću “čistoći” i budućnosti (možda i korak prije nego što su planirali). Novi logotip će predstaviti sljedeće godine, baš kad će na tržište iskrcati električna vozila koja su puno puta najavljivali raznim konceptima. Jedino što se zna da će biti ažuriran kako bi bolje radio na zaslonima u automobilima i na smartphone uređajima.

Jochen Sengpiehl, glavni i odgovorni za marketingu u VW-u, priznaje da marka gubi “emotivnu” notu tako što pokušava stalno biti previše njemačkom. Izjavio je: “Ne samo zbog dizelskog skandala, gledano u odnosu na prethodne godine brand nije u dobroj poziciji.” Ruku na srce, čovjek stvarno govori istinu. Već ako misle biti usmjereni prema električnim automobilima i stvoriti novi imidž, ovo osvježenje je stvarno potrebno. Potrebno ne samo radi “E, gle, VW ima novi logo.” Potrebno je da izvuku maksimum iz investicije vrijedne 20 milijardi eura vezane za razvoj električnih automobila, ali i pruže nešto novo i zanimljivije potrošačima.

Misija im je da se orijentiraju što više na potrošače pa će tako pojačati digitalno oglašavanje i društvene medije. VW će također koristiti dvije platforme za promicanje svoje tehnologije te električnih vozila. Sengpiehl tvrdi da će ovi aspekti pomoći opravdati Volkswagen-ovu višu cijenu. Kako bi se to ostvarilo u dobrom smjeru, VW će navodno postaviti određena marketinška čvorišta na glavnim tržištima. Cilj tih čvorišta bi bio da se tvrtka prilagodi određenim tržištima te tako pruže brze reakcije na promjenjive uvjete.

Zapravo, čvorišta bi trebala imati bitnu ulogu za pokretanje ponude električnih vozila. Njihova prodaja se povećava, ali još uvijek je to mali dio kolača cjelokupnog tržišta. Električna vozila su očito budućnost, ali i velika promjena, tako da se kupce na to mora postepeno pripremiti.

Što se tiče novog logotipa još nemamo saznanja kako će on izgledati (pretpostavke su da će izmjene biti minimalne kao što je to bilo i do sada), no zato se možemo podsjetiti kako je Volkswagenov logotip doživljavao promjene kroz povijest.