You are currently viewing Kada je potrebno staviti ljetne gume na automobil?

Kada je potrebno staviti ljetne gume na automobil?

Vozači često dolaze u nedoumicu koje gume koristiti kada krene toplije vrijeme, odnosno kada zimske gume zakonski više ne moraju biti u upotrebi.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, kada zimske gume valja zamijeniti ljetnima. Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013), podsjeća HAK.

Je li bolje ostaviti zimske gume?

Vozači često dolaze u nedoumicu koje gume koristiti kada krene toplije vrijeme, odnosno kada zimske gume zakonski više ne moraju biti u upotrebi. Mnogi razmišljaju kako je najbolje ostaviti zimske gume jer su definitivno „bolje“ od ljetnih, no to je zabluda.

Međutim, činjenica je kako zimske gume jesu bolje od ljetnih, ali samo u zimskim uvjetima na cesti.

Vijesti koje čitate o kvaliteti zimskih guma i sigurnosnih razloga zbog kojih su nužne u zimskim mjesecima, ne vrijede u ljetnim mjesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Razlika je velika, a materijal je samo jedan čimbenik koji utječe na sigurnost u vožnji. Zimske gume mnogo su mekše i elastičnije, odnosno smjesa je konfigurirana tako da se u zimskim mjesecima neće stvrdnuti. Stoga prilikom vožnje za vrijeme niskih temperatura one bolje prianjaju za podlogu, a vožnja je neupitno sigurnija.

No, kada krenu ljetni mjeseci, karakteristike zimskih guma više ne mogu pratiti temperaturnu razliku, stoga upravo ljetne gume, koje su tvrđe i čvršće pružaju mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju. Za usporedbu, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Dakle, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uvjetima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one u zimi više neće reagirati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume.