You are currently viewing Trikovi i savjeti za uklanjanje korozije s automobila
An old rusty car with lots of rust damage

Trikovi i savjeti za uklanjanje korozije s automobila

Većina naših vozila starog je godišta i ne čudi kada se na njima pojavi hrđa ili korozija.

Ona se javlja na limariji, a sve nas i ne treba previše začuditi iz razloga što je upravo limarija najizloženiji dio na vozilu, odnosno često je pod utjecajem kiše, snijega, bljuzge, soli s prometnica i sličnog. Kada se hrđa pojavi na jednom mjestu, dobro ju je odmah sanirati jer ona je poput vodene fleke – širi se sve dalje i dalje i limarija propada velikom brzinom te vozilo postaje, kako se to u žargonu kaže, trulo.

Hrđa je zapravo najčešći oblik korozije. Ona označava trošenje određenog materijala pod utjecajem iz okoline, a ovime se mijenjaju svojstva materijala kojeg je napala. Prvi se znanstveno bavio korozijom Mihail Vasiljevič Lomonosov još 1756. godine. Danas se korozija pojavljuje na mnogim dijelovima kućanstva, ali i vozila, a govorimo o koroziji na limariji i kako možemo probati sami sanirati posljedice njezinog štetnog utjecaja.

Za početak znajte da trebate poduzeti sigurnosne mjere, odnosno koristiti rukavice, naočale te masku za nos i usta. Naime, kod uklanjanja hrđe javlja se veoma sitna prašina te se koristi boja i druge kemikalije i vjerojatno ne želite da vam nešto od ovoga dospije u pluća ili oči.

Dobro je zaštiti i sve druge dijelove automobila za koje ne želite da budu puni prašine. Najbolje je uzeti samoljepljivu traku i ograničiti prostor na limariji kojeg ćemo popravljati, a potom ostatak automobila zaštiti plastičnom folijom. Posebno je bitno da prozori budu dobro zaštićeni. Neki ljudi koriste novinski papir, međutim mnogo je bolje koristiti pravu foliju za tu namjenu jer se pokazalo da obični papir može propustiti prašinu, a također i boju koja se kasnije raspršuje.

S komada limarije na kojem se pojavila hrđa sada treba ukloniti boju. To se najbolje radi posebnom brusilicom napravljenom za tu namjenu. Kod ovoga koraka doći će pojave prašine te treba raditi lagano i ne pritiskati previše. Uklanjanje boje vrši se s mjesta na kojem je hrđa, ali i okolnih dijelova, malo šire od samog mjesta kojeg je zahvatila hrđa. Posao je gotovo kada je površina veoma glatka.

Nakon ovoga samo mjesto hrđe može se obraditi običnom brusilicom kako bi se uklonili svi komadi hrđe. U ovom koraku morate ići veoma sporo i lagano jer u protivnom može doći do mnogih oštećenja ukoliko se ne pazi. Poslije obične brusilice na lim treba nanijeti kiselinu kojoj je glavna namjena uklanjanje eventualnih veoma sitnih komadića hrđe. S ovim treba oprezno raditi kako nam kiselina ne bi pokapala kožu ili špricnula u oči. Postoje posebne kiseline za ovu namjenu, a najbolja je fosforna kiselina. Nakon što se ona posuši, preko dijela na kojem je bila hrđa lagano prijeđite šmirgl papirom.

Nakon ovoga slijedi nanošenje boje, točnije nanosi se temeljna boja koja se stavlja kako bi se ona glavna bolje prihvatila te se ispod nje stvaralo manje hrđe. Postoje boje u spreju i one su zapravo najbolje i najlakše za korištenje.

Nakon nanošenja temeljne boje, najbolje ju je ostaviti da se osuši kojih 12 sati. Ako je temeljna boja u spreju, dobro je nanijeti tri sloja (i pričekati nekoliko minuta nakon svakog nanošenja) i potom je ostaviti da se posuši. Nakon što je prošlo barem 12 sati, treba sitnim šmirgl papirom prijeći preko nanosa boje i to raditi lagano kako bi cijela površina bila veoma glatka. Pokraj sebe možete imati posudu s vodom i laganom sapunicom te u njoj povremeno oprati šmirgl papir te na kraju lagano prebrisati i cijelu obojenu površinu.

Nakon što se sve osuši, krenite s nanošenjem glavne boje. Nanesite nekoliko slojeva, kako biste postigli jednaku boju kao i na ostatku automobila. Neka se suši barem 24 sata prije nego što počnete skidati samoljepljivu traku i foliju s vozila.

I znajte – nikada ne perite vozilo koristeći vosak dok nije prošlo 30 dana od bojanja!

Izvor: Silux.hr