You are currently viewing Predstavljena nova Toyota Supra

Predstavljena nova Toyota Supra

Nakon sedamnaest godina odsustva s tržišta te pet godina nakon predstavljanja najavne studije FT-1 Toyota je na upravo otvorenom detroitskom auto salonu predstavila novu, petu generaciju revitalizirane Supre. Uz američku verziju koja je nastupila na ovogodišnjem NAIAS-u Toyota je obavila i online premijeru europske izvedbe ovog automobila koji bi na europska tržišta navodno trebao početi pristizati sredinom godine, a cijene će mu postati poznate uskoro.

Prvo jedna loša vijest. Europska izvedba Supre će u prvoj godini prodaje biti limitirana na svega 900 primjeraka, a dio te serije će biti i posebna izvedba Supra A90 Edition koja će pak biti ograničena na samo 90 jedinica. Za tih prvih 900 europskih vlasnika ovog automobila Toyota je pripremila i posebna iznenađenja o kojima će se više doznati naknadno.

Vizualno automobil je očito inspiriran spomenutim konceptom FT-1. U svakom slučaju s obzirom na razne ranije objavljene fotografije i video zapise ne predstavlja iznenađenje. S druge strane unutrašnjost djeluje poprilično BMW-ovski što i ne treba previše čuditi s obzirom da je novoj Supri najbliži rođak bavarski Z4.

Nadalje, poput američke verzije i europsku će izvedbu pokretati isključivo 3,0-litreni turbo 6-cilindrični pogonski stroj snage 340 KS te najvećeg okretnog momenta od 500 Nm. Drugim riječima, isto kao i europska verzija modela BMW Z4 M40i Roadster. Japanska Supra će odmah po lansiranju biti dostupna i s 2,0-litrenim 4-cilindričnim turbo motorom snage 197 i 258 KS. Motor je standardno uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na stražnje kotače, a vozaču će na raspolaganju stajati načini rada pogonskog sklopa Normal i Sport.

Potonji prilagođava odzivnost motora i njegov zvuk, utječe na rad mjenjača, ovjesa, upravljača i aktivnog diferencijala. Također, tu je i posebni način rada Track za sustav nadzora stabilnosti vozila koji smanjuje razinu intervencije kada se ovaj automobil vozi blizu njegovih granica. Sustav Launch Control će omogućiti ubrzanje do 100 km/h za 4,3 sekunde.

Dodajmo i kako će najveća brzina biti elektronički limitirana na 250 km/h te da će sve verzije ovog automobila na europskim tržištima biti opremljeni naprednim aktivnim diferencijalom s blokadom proklizavanja kao dijelom standardne opreme. Proizvođač općenito jamči vrhunska vozna svojstva i visoki stupanj agilnosti čemu će pridonijeti nisko težište i idealna raspodjela mase po osovinama od 50 naprema 50 posto.

Supra će na Starom kontinentu biti dostupna s dva paket opreme Active i Premium, a već će se Active moći pohvaliti prilagodljivim ovjesom, 19-colnim kotačima, high-performance kočnicama, dvozonskom automatskom klimom, prilagodljivim tempomatom, LED prednjim i stražnjim svjetlima te svjetlima za dnevnu vožnju, hands-free ključem, audio sustavom s deset zvučnika, 8,8-inčnim središnjim zaslonom infotainmenta i sl. Paket Premium donosi i kožne presvlake, JBL-ov audio sustav s 12 zvučnika, head-up zaslon, bežični punjač za mobitel i sl.

Proizvodnja ovog automobila će biti povjerena austrijskim pogonima Magne Steyr u Grazu, gdje se uostalom proizvodi i BMW Z4.