You are currently viewing Trebaju li trudnice u vožnji vezati remen ili ne: što kažu stručnjaci?

Trebaju li trudnice u vožnji vezati remen ili ne: što kažu stručnjaci?

Mnoge trudnice pitaju smiju li voziti u trudnoći, je li sigurnije voziti bez pojasa te kako to učiniti na pravilan način ako ga koriste

Prvo, žene se ne trebaju ustručavaju upravljati automobilom tijekom trudnoće. Naravno, najvažniji uvjet je da se osjećaju dobro.

Ako imate česte mučnine, vrtoglavice ili neke druge tegobe koje mogu poremetiti koncentraciju, izbjegavajte vožnju. Ove tegobe česte su u prvim mjesecima trudnoće. Ako se osjećate dobro, slobodno možete uživati u vožnji.

Ipak, vodite računa, zabluda je da je bolja opcija ne vezati pojas! Svi stručnjaci iz područja sigurnosti prometa su suglasni da je sigurnije za majku i bebu da bude vezana, bez obzira na to gdje se nalazi u automobilu. U slučaju prometne nezgode trbuh će direktno udariti u upravljač.

Kako vezai pojas?

Pojas se vezuje tako da donji dio bude postavljen ispod stomaka i preko kukova. Gornji dio pojasa ide preko ramena, nikako preko vrata. Preporučuje se da bude postavljen dijagonalno između grudi. Dok vozite, povremeno provjerite da pojas nije prešao preko stomaka.

U posljednjoj fazi trudnoće, otprilike od 30. tjedna, nije preporučljivo voziti, naročito na dužim relacijama. Jednostavno, stomak postaje sve veći, bliže je upravljaču, a i bebici se sigurno ne dopada kad je majka u zgrčenom položaju.