You are currently viewing Top 5 automobila koji su iz Amerike promijenili svijet

Top 5 automobila koji su iz Amerike promijenili svijet

Budimo realni – američka auto-industrija definitivno (većinom) stoji među onim generičkim i dosadnim dijelovima svijeta automobila.

Razloga tome ima izuzetno puno, ali ako samo spomenemo neka prošla vremena i automobile s repovima i krilima, te ovjese koji su čak i u današnje vrijeme na nekim modelima američkih proizvođača djeluju kao da su skinuti s kočija i zaprežnih kola. Zatim su tu puki gabariti, pretjerana žeđ za benzinom (ili Dieselom) i neupotrebljivost pojedinih sportskijih modela čim se na cesti pojavi zavoj ili meteorolozi najave kišu. Praktičnost, ergonomija i ostatak svite pravila i regulativa za Amere su najčešće ispadali stranim pojmovima, a onda su tu i često ogromne zapremine motora čije se konjske snage moraju tražiti mikroskopom. Dakle, jednom riječju za mnoge Europljane, Japance i ine druge žitelji naše male plave planete doista nema „opipljivog“ razloga zašto se američki automobili kupuju. No usprkos tome Ameri i dalje proizvode automobile i prodaju ih diljem svijeta.

Naravno da cijela ta američka priča oko automobila nije baš skroz crna, jer da nema Amera, za početak ne bismo poznavali ultimativni luksuz u obliku Cadillaca. Ne bismo znali da je automobil moguće skoro u cijelosti proizvesti od plastike, za što je poslužila Corvette, a ne bismo znali niti što je to „Muscle Car“. Da Amera u svijetu automobila nema, nedostajale bi i neke filmske zvijezde poput Mustanga, Challengera i Firebirda Trans Am, a to bi već bio veliki gubitak za auto-industriju na globalnom planu, jer su mnogi svoje prve afinitete prema automobilima stjecali upravo pred malim i velikim ekranima. Stoga američka auto-industrija u jednom dijelu svog postojanja ne samo da ima smisla, već su upravo Ameri sa svojim krstaricama i „sportskim“ automobilima u mnogočemu donijeli revoluciju u taj svijet oktana, kotača, volana i sjedala.

Stoga evo nekih koji su se baš posebno istaknuli kroz povijest…


05. Tucker 48
U moru sivila tijekom poslijeratnih vremena, Preston Tucker je kao idejni začetnik svoje kompanije posebno obraćao pozornost na sigurnost okupanata unutar automobila. Stoga nimalo ne čudi da je Tucker 48 sada već davne 1948. godine mnogima djelovao poput automobila iz budućnosti. Izuzev ogromne karoserije i hrpetine kromiranih dijelova, Tucker 48 je bio prvi automobil s presvučenom armaturom, te jedan od prvih na svijetu koji je s pojačanjima na prednjem dijelu pokušao pasivno štititi i vozača i suvozača. Uz to je ovaj automobil imao i treći far na prednjem dijelu, što pak možda ne bi bilo toliko impresivno, da se spomenuti far u svom kućištu nije okretao paralelno s volanom. Samim time je Tucker 48 prvi automobil sa zakretnim farovima i ako već ni po čemu drugom, zbog toga je ispao revolucionarnim.


04. Chevrolet Corvette
Porsche 1500 RS Spyder, Ferrari 250GT Europa, Mercedes-Benz 300SL Gullwing… Sve su to bili genijalni, predivni i (kako se ispostavilo) vječni sportski automobili koje svijet i dan-danas obožava. No svi su oni imali jedan problem, a taj se svodi na godinu proizvodnje. Naime, Corvette je nastala 1955. godine i u eri kada su sportski automobili najčešće imali četvera vrata, Chevrolet je s ovim ultra-laganim i u smislu performansi iznimno sposobnim automobilom napravio show-program. Saga o Corvette traje i dan-danas, a receptura je u bazi identična onoj s kakvom je Chevrolet prije više od šest desetljeća pristupio problematici. I zbog toga je Corvette postala ne samo američkom ikonom, već je i za mnoge ljubitelje automobila diljem svijeta (p)ostala jednom od najsjajnijih zvijezda u sklopu automobilskog sazviježđa.


03. Ford Mustang
Kako u tri godine prodati skoro dva milijuna primjeraka jednog-jedinog modela? Pitajte Ford, jer je upravo tom industrijskom gigantu pošlo za rukom proizvesti i prodati hrpetinu primjeraka Mustanga u doista kratkom vremenskom periodu. Ford Mustang bio je prvi „Pony Car“ i preko noći postao instantnim hitom, te je svijetu pokazao da visoka cijena i sportski automobil nisu uvijek u apsolutnoj korelaciji jedno s drugim. I upravo u tome jest najveća posebnost ovog ljepuškastog Amerikanca, jer za razliku od Corvette (koja je pucala na više sfere i bogatije kupce), Mustang je od samog početka bio jednostavan i „običan“, ali i apsolutno poseban automobil. I tržište je to prepoznalo u samom početku, ali prepoznaje i dan-danas kada Mustang u domeni sportskih automobila bilježi rekordnu prodaju na svim kontinentima.


02. Ford GT40
Iako je prošlo već više od pola stoljeća, za pretpostaviti je kako ovaj Ford i dan-danas u Maranellu predstavlja Babarogu, jer veću pljusku Ferrari nikada od nikoga nije dobio. Priča je već opće poznata saga o tvrdoglavosti g. Forda i one o premišljanju g. Ferrarija, te o neuspjeloj prodaji propetog konjića u štalu plavog ovala. Uglavnom, krajem šezdesetih je Ford GT40 na bojnom polju 24 sata Le Mansa doslovce ponizio i pregazio Ferrari toliko jako, da se crvena ekipa povukla s natjecanja i godinama ignorirala nastupe na ovom festivalu brzine. Time je Ford svijetu pokazao da na stazi može biti itekako veliki konkurent čak i onima koji svoje postojanje duguju svijetu sportskih automobila i utrkivanja.

…a saga traje i dan-danas.


01. Cadillac (kao proizvođač)
Ako vam je ikada bilo drago što vaši automobili imaju rasvjetna tijela i pale se na ključ, to zahvalite Cadillacu. Ako ste zaljubljenik u V8 motore, „Cross plane“ osovine, OHV-ideologiju ventila, te automatske mjenjače, i to možete zahvaliti Cadillacu, jer je u svim tim detaljima upravo ova američka marka bila prva. No ako vam polje apsolutnog afiniteta u svijetu automobila predstavlja udobnost, onda već i gore navedene stavke jako dobro znate, jer su sve one dolazile u sklopu najudobnije marke automobila na svijetu. Doduše, vremena su učinila svoje i tržište se razvijalo u raznoraznim smjerovima, pa je i Cadillac danas tek blijeda kopija onoga što je ova tvrtka nekada predstavljala. No ako ćemo gledati kroz povijest, malo je proizvođača automobila koji su sa svojim modelima i tehnologijom redefinirali svijet automobila. A Cadillac je usprkos svemu definitivno jedan od njih. I upravo se zato nalazi na samom vrhu ove mini top-liste – i to kao proizvođač, jer modela i posebnosti vezanih uz neke od njih ima i previše.