You are currently viewing TOP 13: Najbizarnijih vozila ikad napravljenih, koji voze!

TOP 13: Najbizarnijih vozila ikad napravljenih, koji voze!

Ako ste mislili da ste do sada već vidjeli sve, grdno ste se prevarili… Pogledajte ovih 13 bizarnih vozila koji zaista voze i odaberite koje smatrate da su najčudnija, kako bi jednu temu u budućnosti posvetili detaljnije samo tom vozilu!

 

Već smo naviknuli na Hrvatskim cestama viđati svakakve automobile, od najnovijih supersportaša koji su tek premijerno predstavljeni, pa sve do starih krama za koje se pitamo kako uopće i preko veze još uvijek prolaze tehnički. No bez obzira na to što smo naviknuli na sve i svašta, ovih 13 vozila koje ćete sada vidjeti su jedni od najbizarnijih i najčudnijih vozila na svijetu, te garantiramo da ih kod nas sigurno niste nit ćete vidjeti.

Iako se ovdje većinom radi o konceptnim vozilima, nekolicina je ipak završila u maloserijskoj proizvodnji, no jedno je sigurno svi oni su stvarna vozila u voznom stanju, ma koliko to možda za pojedine modele djelovalo nestvarno!

Odaberite vozila za koje smatrate da su po vama najbizarnija. Ono koje bude po vašem izboru na prvom mjestu, bit će jedna od naših narednih tema koju ćemo detaljnije obraditi.

1. BMW 4219Eli

BMW 4219 Eli je napravljen kao konceptni model po skici malenog četverogodišnjeg dječaka po imenu Eli. Brojke označavaju da vozilo ima 42 kotača i 19 Porscheovih motora. Ovo čudo je AWD, tj. pogon na svih 42 kotača, a unutar kabine se nalaze sjedala za tri putnika, i ono što je najbizarnije sva tri imaju mogućnost upravljanja vozilom. Kao bonus za malenog Elija prtljažnik je prepun igračaka.

2. Batmobile Tumbler

Za sve fanove čovjeka šišmiša, ovo prijevozno sredstvo je definitivno ultimativni must have. No ovaj primjerak je replika napravljena po uzoru na onu iz filma “Batman Returns”. Iako se ne može transformirati u letjelicu, na cesti može postići brzinu od 160 km/h što je dovoljno i za vožnju po autoputu. Kako je vozilo legalno za vožnju po cesti prije nekoliko godina sudjelovalo je u Gumball 3000 reliju.

3. Zombie Proof Maybach

Dizajner Khaled Alkayed iz Jordana, je kreator ovog monstruoznog vozila. Zamišljeno je kao ultimativno vozilo protiv zombija, a temelji se na prototipu Maybach Exelero. 700 konja pod haubom bit će sasvim dovoljno da se suprotstavi bilo kojem čudovištu, a za svaki slučaj tu su i dvije automatske puške i bacač raketa- Vozilo je kompletno oklopljeno za slučaj da se netko uspije približiti, a u tom scenariju posao uništenja neprijatelja će odraditi tenkovske gusjenice smještene na stražnjim kotačima.

4. Herzog Conte Schwimmwagen

Čamcomobil tj. amfibija koju je napravila tvrtka Herzog napravljena je u dvije verzije hard-top i cabrio, no ni to im nije pomoglo da ljudi prihvate ovo vizualno nakaradno vozilo/plovilo.

5. OSI Silver Fox Prototype (1967)

Iako je pogonjen malim Renaultovim 1.0 L motorom OSI Silver Fox je zamišljen kao sportsko vozilo, te je trebalo postizati brzine od 250 km/h, no kako je tvrtka OSI ostala bez daljnjih sredstva za financiranje ovog projekta 1968. sve je ostalo na ovome.

6. Fiat Panda 4×4 monster truck

Ako ste mislili da Fiat Panda 4×4 može ići gotovo svuda gdje poželi, zamislite tek kuda sve može njegov veliki brat “monster truck”!? Ovaj primjerak napravljen je za potrebe TV reklame, a sada se čuva u muzeju kao eksponat.

7. Scubster Pedal-Powered Submarine

Ova čudnovata ronilica “Scubster Pedal-Powered Submarine” se pokreče pedaliranjem pa je ona zapravo podvodni bicikl za jednu osobu. Velika prednost nad klasičnim ronjenjem osim nešto veće brzine kretnja je mogućnost da “ronilac” ponese više od jedne boce za ronjenje te tako ostane dulje vremena pod vodom.

8. Italcorsca Tarf II (1951)

Piero Taruffi dizajnirao je ovaj dupli torpedo kako su je od milja zvali. Bila je napravljena za potrebe obaranja brzinskih rekorda, a za to je bio zadužen motor V6 iz Ferrarija 246 Dino s maksimalnom brzinom od 300 km/h.

9. Peraves Ecomobile

Iako izgledom podsjeća na kabinu aviona, ovo je zapravo vozilo kojeg pokreće motor BMW K serije. Iako izgleda kao tipičan dvokotač s kabinom Peraves Ecomobile ima još dva pomoćna kotača koji se automatski izvlače pri nižim brzinama te ispričavaju ovaj “motor” da se ne prevrne, te je namijenjen za prijevoz dvije osobe.

10. Vexel Quovis

Ovaj “Smartoliki” automobilčić je vozilo bez sjedala, što će na prvu začuditi sve dok je primijete rampu za pristup invalidskim kolicima. Da ovo je vozilo za osobe s invaliditetom. Iz istog razloga sve su komande prilagođene za ručno upravljanje te se mogu aktivirati glasom.

11. Honda UX-3 unicycle

Hondin samobalansirajući unicikl, je zamišljen kao mali gradski commuter kojeg možete koristiti nakon što parkirate svoje Honda EV-N Concept vozilo. Baš kao što je nekada Honda City u svom prtljažniku imala za istu namjenu mali NCZ 50 Motocompo.

12. VZ-9A Avrocar

Leteći automobil napravljen davno prije današnjih dronolikih letećih automobila. Napravila ga je Američka vojska u 1950-im u suradnji s Kanadom. Ovo je zapravo hoverkraft koji je mogao lebdjeti svega 30-ak centimetara iznad tla, no i dalje je super što su ga vizualno napravili da podsjeća na leteće tanjure, ili barem na ono kako ih zamišljamo.

13. Green Hummer Project

U znak protesta nastalo je ovaj četverokotač čija je namjena borba protiv velike potrošnje goriva. Vizualno podsjeća na ogroman Hummer H2, ali potrošnja mu je samo onoliko koliko uložite snage preko okretanja pedala.