You are currently viewing BMW Vision M Next – moguća serijska proizvodnja

BMW Vision M Next – moguća serijska proizvodnja

U doglednoj budućnosti vozač će moći izabrati između autonomne vožnje i samostalnog upravljanja vozilom, a iz BMW-a nam poručuju kako će i takvi automobili biti zabavni. Točnije, poručuje nam to studija Vision M Next s kojom nam ovaj bavarski proizvođač nagovještava budućnost performance modela pod oznakom M.

 

Vizualno ovaj se automobil naslanja na modele kao što su BMW Turbo, M1 te i8. Također tu su i mnogi futuristički elementi, niska silueta, klinasti oblike, gull-wing vrata i sl, a sliku zaokružuju Cast Silver siva boja vozila s Thrilling narančastim detaljima. Od pojedinih detalja vanjštine ističu se i laserska prednja svjetla, jedinstveni naplatci i maska motora te mnogi drugi elementi.

 

Nadalje, automobil je opremljen sustavom za prepoznavanje lica, što omogućuje automatsko otključavanje kada se vlasnik približi vozilo. Potom se pritiskom prekidača osjetljivog na dodir otvaraju vrata koja otkrivaju da unutrašnjost prati filozofiju vanjštine. Jednostavna je, ali i futuristički osmišljena.

 

Osnovu čini Boost Pod, odnosno digitalno sučelje između vozača i vozila putem kojeg vozač dobiva sve potrebne informacije te kontrolu nad vozilom. U ovo je uključen i head-up zaslon s tzv. proširenom stvarnošću. Većina unutrašnjosti je presvučena mikrofibrom, a oni dijelovi koje vozač dotiče rukama su obloženi kožom.

 

Svakako se trebamo osvrnuti na performanse ovog vozila. Konkretnije, BMW Vision M Next pokreće plug-in hibridni Power PHEV koji nudi mogućnost izbora između električnog i hibridnog načina rada te upotrebu pogona na sva četiri ili samo na stražnje kotače. Benzinski 4-cilindrični motor zajedno s električnim dijelom pogonskog sklopa razvija snagu od 441 kW, odnosno 600 KS.

 

Za ubrzanje do 100 km/h ovom je automobilu pokretano svega 3 sekunde, a najveća će mu brzina iznositi 300 km/h. Treba dodati i da će mu se električna autonomija kretati oko 100 km/h što je dovoljno za one koji s njim namjeravaju u gradska središta u kojima će biti zabranjen ulazak automobila sa štetnim emisijama.

 

Na kraju još dodajemo izjavu BMW-ovog tehničkog šefa Klausa Frohlicha koji je rekao da bi BMW mogao ovaj automobil staviti u ograničenu serijsku proizvodnju. Glavni uvjet za tako nešto je da zadovoljavajući broj potencijalnih kupaca iskaže interes za kupnju.

 

https://youtu.be/81wHqxnWeHQ

 

Izvor: autonet.hr