You are currently viewing Tlak u gumama mjerite samo dok su gume hladne

Tlak u gumama mjerite samo dok su gume hladne

Ako ste dugo vozili automobil i planirate provjeravati tlak u gumama, najbolje je ostaviti ga da stoji više od dva sata, prenosi RevijaHAK.

O važnosti guma na automobilima nećemo previše. Uostalom, one su jedini dio vašeg vozila koji ima kontakt s cestom i značajno utječu na performanse. Zbog toga je savjet jedanput mjesečno kontrolirati tlak u gumama pa čak i ako vam se vizualnim pregledom čini da je njihovo stanje uredno.

Još jedan važan savjet je – tlak u gumama kontrolirajte kad su hladne, ako je moguće na vašem parkiralištu ili u garaži. Zagrijavanjem tlak u gumama raste pa sigurno nećete dobiti ispravnu vrijednost.

Ako ste dugo vozili automobil i planirate provjeravati tlak u gumama, najbolje je ostaviti ga da stoji više od dva sata, da se gume ohlade. Naravno, mnogi od nas će tlak u gumama mjeriti na benzinskoj stanici pa to učinite što prije i nakon umjerene vožnje. Procjena je da se gume zagrijavaju na radnu temperaturu u prvih desetak kilometara.

Tvornički preporučene vrijednosti tlaka u gumama pronaći ćete u okviru vrata automobila ili u priručniku za uporabu vozila.

Izvor: HAK