You are currently viewing Temeljit test otkrio koje su najbolje zimske gume za sezonu 2020. – 2021.
Winter Sport 5 SUV Beauty shots jpeg

Temeljit test otkrio koje su najbolje zimske gume za sezonu 2020. – 2021.

HAK i partneri uoči dolaska hladnog vremena opsežnom su testu podvrgnuli 16 zimskih guma u dimenzijama 205/55 R16 i 13 u dimenzijama 235/55 R17. Prve su namijenjene obiteljskim kompaktima, a druge uglavnom SUV i luksuznijim vozilima, prenosi RevijaHAK.

Hrvatski autoklub sa svojim partnerima ovoga je puta u očekivanju hladnijeg vremena opsežnom ispitivanju podvrgnuo čak 16 zimskih guma u manjim dimenzijama 205/55 R16 i njih 13 u nešto većim dimenzijama 235/55 R17. Da bismo približili njihovu namjenu, odmah u uvodu kažimo da prve koriste uglavnom obiteljski kompakti, kao što su Ford Focus i EcoSport, Hyundai i30, KIA Ceed, Mazda 3, Renault Megane, VW Golf, Audi A3, BMW serije 1-2-3, Mercedes A-B-C klase, Alfa Romeo Giulietta, Peugeot 308, Citroen C3 i C4, Opel Astra, Fiat 500L i Tipo, Honda Civic, Toyota Corolla, Mini… Druga je vrsta, pak, namijenjena većinom SUV-vozilima, ali i luksuznijim limuzinama, poput Audija A7 i Q3, BMW-a X3, Forda Kuge i S-MAX-a, Jaguara XF, KIA Sportagea, Mercedesa CL i S klase, Volva S60 i V60, VW Phaetona i Tiguana…

Dimenzija 205/55 R16 T

Rezultati testiranja pokazuju da ni jedna guma nije zaslužila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali se zato njih pet vrlo preporučuju u manjoj dimenziji i jedna u većoj. Tako se jedinim predstavnikom na vrhu u obje konkurencije isprofilirao francuski Michelin, u čije se modele Alpin 6 (205/55 R16) i Alpin 5 (235/55 R17) vozači u predstojećim zimskim mjesecima doista mogu pouzdati. Istina, u manjoj dimenziji je za desetinku bolji rezultat postigao japanski Bridgestone s modelom Blizzak LM005, koji bi sigurno blistao i u većoj dimenziji da nisu uočeni nedostaci na suhoj podlozi.

Manja dimenzija guma s ovoga testa je ujedno i najprodavanija te trenutačno najzastupljenija na tržištu, pa su tim više ovi rezultati zanimljiviji. Uz pet vrlo preporučljivih modela (kojima uz prethodno spomenute Bridgestone i Michelin treba dodati Dunlop, Hankook i Maxxis), sedam se modela preporučuje (Falken, Continental, Goodyear, Sava, Toyo, Pirelli i Giti), jedan se djelomično preporučuje (Semperit), a dva se ne preporučuju (to su na našim prostorima relativno slabo poznati King Meiler i Tristar). U prosjeku bismo rekli – sasvim solidno.

Što se tiče najboljih, Bridgestone Blizzak LM005 je impresionirao u vožnji u mokrim uvjetima, ali je paralelno zabilježio i najkraći životni vijek, što znači da je prikladniji vozačima koji tijekom hladnijih mjeseci rade manje kilometara. S druge strane, Michelin Alpin 6 se pokazao jak upravo na području izdržljivosti, s projekcijom od 43.000 km bez osjetnijeg pada zimskih karakteristika. Dunlop Winter Sport 5 i Hankook i*cept RS2 rubno su zavrijedili ocjenu dobar na suhom, dok su na mokrom i snijegu ipak snažnije pokazivali svoje atribute. Maxxis Premitra Snow WP6 se nešto stabilnijim iskazao na suhom i mokrom, nego na snijegu, gdje je ocjenu dobar izborio također na rubu zadanih kriterija. U svakom slučaju, svih navedenih pet modela je demonstriralo ujednačenu razinu ukupnih karakteristika te se budućim kupcima sasvim zasluženo vrlo preporučuju u zimskim mjesecima.

U njihovu društvu sigurno bi se našla i nekolicina drugih proizvođača, ali zanimljivo je da je baš svih sedam modela završilo u nižoj kategoriji zbog uočenih nedostatak na suhoj podlozi. Njihov problem nije bio u okretnome momentu, nego u ‘elastičnom’ ponašanju stražnje osovine, koja je utjecala na stabilnost vozila, ali i na ukupan dojam vozača o ponašanju automobila na suhoj podlozi. Manje korekcije na upravljaču tu su bile stalno prisutne, što vožnju nije činilo nimalo ugodnom (to se posebno odnosi na Pirelli Cinturato Winter i Giti GitiWinter W1).

Nakon pobjednika ovoga testa (Bridgestone Blizzak LM005), Continental WinterContact TS860 ostvario je drugi najbolji razultat na mokroj podlozi, gdje su se još iskazali Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter. Gume ova dva proizvođača ujedno su se pokazale najboljima na snijegu, gdje Falken Eurowinter HS01 nije baš briljirao.

Semperit Speed-Grip 3 može se samo djelomično preporučiti zbog očitih nedostataka na suhom, ali je zato bio dobar na mokrom te u Top 3 na snijegu (iza Goodyear UltraGrip 9+ i Pirelli Cinturato Winter).

King Meiler Winter Tact WT81 i Tristar Snowpower HP definitivno se ne bi trebali preporučiti, obje gume zbog ozbiljnijih nedostataka na mokrom, pri čemu je prva podbacila i na suhom, a druga na snijegu. Za utjehu pretposljednjem King Meileru može ostati podatak da se pokazao gumom s najduljim životnim vijekom (projekcija na 45.000 km), ali to je manje bitno u usporedbi s očitim sigurnosnim propustima. Posljednjeplasirani Tristar, pak, utjehu može pronaći u činjenici da je ušao u Top 3 na suhom (iza Maxxis Premitra Snow WP6 i Bridgestone Blizzak LM005), no inferiorno ponašanje na mokrom naprosto briše svaku pomisao na zadovoljstvo prikazanim na ovom testu.

Na kraju ćemo spomenuti i jedan kuriozitet… Naime, u uvodu smo napisali da smo ovom testiranju podvrgnuli 16 guma, dok smo cijelo vrijeme pisali samo o njih – 15! Razlog leži u činjenici da je Kumhov model WinterCraft WP51 doživio nenajavljeni proizvodni update tijekom ovoga testa, zbog čega su novi setovi testiranih guma bili dosta različiti (bolji!) od starih setova, pa je tako generalna preporuka postala nemoguća.

Dimenzija 235/55 R17 V

U većoj dimenziji (235/55 R17) na početku smo spomenuli da je samo jedan model vrlo preporučljiv i bez većih nedostataka (Michelin Pilot Alpin 5), ali je isto tako i samo jedan model djelomično preporučljiv (Semperit Speed-Grip 3 SUV zbog ozbiljnih nedostataka na suhom). Svih preostalih 11 se – preporučuju! Zašto nisu upali u viši razred? Kod većine njih razlog su nedostaci uočeni na suhom, dok se neki nisu iskazali ni na mokrom ili snijegu.

Michelin se opravdano izdvojio na vrhu. Model Pilot Alpin 5 pokazao se preciznim na suhom, na mokrom je također bio stabilan, iako bočni akvaplaning (u zavojima) nije njegov forte. Na snijegu je bio najbolji, a na ledu te po buci, štedljivosti i izdržljivosti – prosječan.

Jedanaestorku preporučljivih bismo mogli podijeliti u tri velike grupe. U prvoj su Goodyear UltraGrip Performance +, Kleber Krisalp HP3 i Bridgestone Blizzak LM005 koji su podbacili samo na suhom te ujedno bili među najboljima na mokrom, snijegu i ledu. Štoviše, Bridgestone je na mokrom ostvario najbolji rezultat od svih ostalih konkurenata. Te tri gume bismo stoga mogli preporučiti vozačima koji tijekom hladnijih mjeseci ne provode previše vremena na autoputovima te im apsolutno preciznost na suhoj podlozi nije primarna.

Drugu grupu čine Dunlop Winter Sport 5 SUV i Vredestein Wintrac Pro. Oba modela su dobri na suhom, mokrom i ledu, ali su podbacila na snijegu. Što za zimsku gumu nije preveliki plus, osim ako ne živite u nekom predjelu gdje snijeg pada relativno rijetko. Tad biste ih i te kako mogli uzeti u obzir.

Treću grupu čini šest modela koji su podbacili u barem dvije glavne kategorije. ESA+TECAR SUPERGRIP PRO i Cooper Discoverer Winter nisu se iskazali na suhoj i mokroj podlozi. Nokian WR Snowproof je ostvario slabiji rezultat na mokrom i ledu, dok je Continental WinterContact TS 850 P zakazao na suhom i snijegu. Pirelli Winter Sottozero 3 je pokazao nedostatke na tri područja: suhom, snijegu i ledu, baš kao i Fulda Kristall Control SUV: suhom, mokrom i snijegu. Za nezahtjevne vozače, koji ne žive u ekstremnim uvjetima i koji tijekom zime ne rade previše kilometara, i ova šestorka u nekoj situaciji može predstavljati zanimljivi izbor (pogotovo ako se pojave uz akcijske cijene), no sve one iznad ipak predstavljaju sigurniju opciju.

Ovaj test ćemo zaključiti preporukama da po zimi svakako koristite samo gume koje na sebi nose pahuljicu snijega (oznaka za zimsku gumu – klasičnu sezonsku ili cjelogodišnju), zatim da dubina profila nikako ne smije pasti ispod 4 mm i da prilikom kupnje novih guma sve četiri imaju isti datum proizvodnje.

DIMENZIJA 205/55 R16 T

VRLO PREPORUČLJIVO

Bridgestone Blizzak LM005
+ ukupno najbolje ocijenjena guma, najbolja na mokrom, dobra na suhom, snijegu i ledu
– najkraći životni vijek, nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6
+ dobra na suhom, mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama, vrlo dobra po trajnosti

Dunlop Winter Sport 5
+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, vrlo dobra po trajnosti, najniža potrošnja goriva
– samo zadovoljavajuća na kočenju po suhom, nešto bučnija guma

Hankook i*cept RS2
+ dobra na mokrom (vrlo dobra kod akvaplaninga), dobra na snijegu i ledu, dobra po trajnosti, niska potrošnja goriva
– manji nedostaci u rubnim situacijama na suhom, nešto bučnija guma

Maxxis Premitra Snow WP6
+ najbolja na suhom, dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama
– prilično kratak životni vijek

PREPORUČUJE SE

Falken Eurowinter HS01
+ dobra na mokrom i ledu, dobra po trajnosti
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, nešto bučnija guma, najviša potrošnja goriva

Continental WinterContact TS860
+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Goodyear UltraGrip 9+
+ najbolja na snijegu, dobra na mokrom, među tišim gumama, niska potrošnja goriva
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Sava Eskimo HP2
+ rubno dobra na snijegu, dobra na ledu, niska potrošnja goriva, dobra po trajnosti
– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Toyo Observe S 944
+ rubno dobra na mokrom, dobra na snijegu i ledu, niska potrošnja goriva, među tišim gumama
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Pirelli Cinturato Winter
+ najbolja na snijegu, dobra na mokrom i ledu, među tišim gumama
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

Giti GitiWinter W1
+ dobra na snijegu i ledu, dobra po trajnosti
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na mokrom, nešto bučnija guma

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Speed-Grip 3
+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, među tišim gumama
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), prilično kratak životni vijek

NE PREPORUČUJE SE

King Meiler Winter Tact WT81
+ najdulji životni vijek
– ozbiljni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na suhom, nedostaci na snijegu, najbučnija guma

Tristar Snowpower HP
+ dobra na suhom
– ozbiljni nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nedostaci na snijegu (najlošija guma), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

DIMENZIJA 235/55 R17 V

VRLO PREPORUČLJIVO

Michelin Alpin 5
+ ukupno najbolje ocijenjena guma, najbolja na suhom, najbolja na snijegu, dobra na mokrom i ledu
– nedostaci kod bočnog akvaplaninga (u zavojima), nešto bučnija guma

PREPORUČUJE SE

ESA+TECAR SUPERGRIP PRO
+ dobra na snijegu, najbolja na ledu, najdulji životni vijek
– manji nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na mokrom (akvaplaning), najbučnija guma, najviša potrošnja goriva

Goodyear UltraGrip Performance +
+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, najniža potrošnja goriva
– manji nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Dunlop Winter Sport 5 SUV
+ dobra na suhom, rubno dobra na mokrom i ledu
– manji nedostaci na snijegu (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Vredestein Wintrac Pro
+ dobra na suhom, mokrom i ledu
– manji nedostaci na snijegu (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Nokian WR Snowproof
+ rubno dobra na suhom i snijegu, među tišim gumama
– manji nedostaci na mokrom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na ledu (najlošija guma)

Bridgestone Blizzak LM005
+ najbolja na mokrom, dobra na snijegu i ledu, najniža potrošnja goriva
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma

Kleber Krisalp HP3
+ dobra na mokrom, snijegu i ledu, niska potrošnja goriva
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

Pirelli Winter Sottozero 3
+ dobra na mokromu
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, manji nedostaci na ledu (najlošija guma), nešto bučnija guma, najviša potrošnja goriva, prilično kratak životni vijek

Cooper Discoverer Winter
+ dobra na snijegu i ledu, niska potrošnja goriva
– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), nešto bučnija guma, prilično kratak životni vijek

Fulda Kristall Control SUV
+ dobra na ledu, najtiša guma, niska potrošnja goriva
– nedostaci na suhom i mokrom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu

Continental WinterContact TS850 P
+ dobra na mokrom, rubno dobra na ledu
– nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na snijegu, nešto bučnija guma

DJELOMIČNO SE PREPORUČUJE

Semperit Speed-Grip 3 SUV
+ najbolja na ledu, niska potrošnja goriva, najdulji životni vijek
– ozbiljni nedostaci na suhom (smanjenje ukupne ocjene), manji nedostaci na mokrom i snijegu, nešto bučnija guma

Izvor: HAK