You are currently viewing Tehnički pregled: najčešći potrebni servisi, 2. dio

Tehnički pregled: najčešći potrebni servisi, 2. dio

U prvom dijelu teme o najčešćim potrebnim servisima prije tehničkog pregleda spomenuli smo razloge i važnost kontrole guma, svjetala i ulja za kočnice, što su relativno kratkotrajni postupci i kratkotrajni servisi. U ovom ćemo zaključnom, drugom dijelu teme, spomenuti servise koji mogu biti skuplji i trajati više od nekoliko sati pa ih je dobro na vrijeme planirati.

Seleni
Propadanje selena ili prigušnih blokova nema za posljedicu samo pad udobnosti, nego i narušena te nepredvidiva dinamička svojstva automobila: ovjes i upravljanje dobiju lufta, zazori između spojeva s karoserijom i kotačima nastaju ili se povećavaju. Cijena servisa ovisi o složenosti ovjesa, broju selena, prostornog pristupa selenu (tj. koliko se komponenti mora rastaviti da se dođe do selena), i mogućnosti izmjene. Nekada se seleni mogu izvaditi i u okvir uprešati novi, ali nekad je to neisplativo (radni sati, posebno oruđe, istrošenost komponente). Vlasnici modela automobila osjetljivih na propadanje selena mogu razmisliti i o trajnijim, ali tvrđim i skupljim zamjenskim selenima poput sportskih poliuretanskih.

Ispušne emisije
Sastav i količina ispušnih emisija zbog kojih automobil može pasti tehnički pregled mogu biti rezultat neispravnog katalizatora ili lambda sonde. Lambda sonda mjeri količinu kisika u ispuhu (promjenama u naponu na sondi) i sukladno tome računalna jedinica motora prilagođava udio goriva za smjesu. Neispravna lambda sonda tako može prouzročiti neispravni radi ili pak izgaranje katalizatora zbog previsoke temperature ili udjela goriva. Katalizator se može uništiti i vožnjom, npr. visokim okretajima i opterećenjima dok je motor još hladan (što nije dobro ni za koji dio automobila), ili pak prelaganom vožnjom (npr. samo kratke relacije i nisko opterećenje i okretaji), kojom se ne postiže temperatura u katalizatoru potrebna za njegovo funkcioniranje, a osjetljiv je i na stvari poput sastava goriva i mehaničku štetu. Katalizator na prosječnom (benzinskom, ako ne dizelskom) automobilu na našim cestama obično je trostrukog djelovanja (3-Wege ili 3-way, doslovno troputnitrostazni, ali to je fraza koja se ne prevodi doslovno): ugljikov monoksid i ugljikovodike oksidira u ugljikov dioksid i vodenu paru, a dušikov oksid reducira u dušik. Korištenjem keramičke matrice i metala poput platine katalizira navedene kemijske reakcije. Upravo zbog osjetljivosti na parametre rada motora, temperaturu, gorivo i udarce može otkazati: raspasti se, zaštopati se, rastaliti se. S ispravnim katalizatorom ispušne će emisije biti unutar dozvoljenih granica, a automobil će gubiti manje snage i trošiti manje goriva. Na starijim automobilima ni sami katalizator (zamjenski) ni zahvat zamjene nisu preskupi. Takvi servisu nisu ni komplicirani, osim ako ne treba mijenjati i prihvate zbog npr. zapečenih i korodiranih vijaka.

Elektronički zabilježene greške
Greške koje se prikazuju lampicama na instrumentnoj ploči moraju se ispitati i radi samog automobila i radi prolaska tehničkog pregleda. Uzroci variraju od manjih autoelektričarskih greški do neispravnosti motora. Za starije automobile ponekad treba otići u specijalizirane servise ako automobil nema standardizirani priključak za dijagnostiku i softver. Za primjer, EOBD standard (europski standard za OBD-II, on-board diagnostics) vrijedi tek od početka 2000-ih. Brojni proizvođači su prije OBD standarda koristili Bosch ili Siemens računalne jedinice, ali neki su koristili interno razvijene i čipove i programe.

I druge stvari utječu na tehničku ispravnost vozila i na prolazak tehničkog pregleda, od loših metlica brisača do kapanja ulja. Problem su i nehomologirane prerade, no to je već druga tema.

Izvor: autopress.hr