You are currently viewing Što označavaju sve oznake na gumama?

Što označavaju sve oznake na gumama?

Automobilske gume jedna su od najvažnijih komponenti vozila, stoga pri izboru pravih guma za svoje vozilo moramo znati što znače oznake na njima. Slova i brojevi označeni na gumama, jako su važni za pravilan izbor gume za vaše vozilo. U svrhu informiranja i pravilnoga odabira stručnjaci iz Goodyeara pripremili su pregled i objašnjenje glavnih oznaka. A na što sve moramo obratiti pozornost?

Vizionarska guma namijenjena je automobilima buducnosti

Dimenzija: Jedan od najvažnijih podataka o gumi svakako je njihova veličina. Ta oznaka sastoji se od širine gume u milimetrima, njene visine (izražene u postocima visine gume u usporedbi s njenom širinom, što se naziva presjekom gume) te promjera unutarnjeg ruba u inčima. To su također mjere koje proizvođač automobila definira pri izradi vozila i treba ih bezuvjetno uzeti u obzir.

Dacia Duster 1.5 dCi 110 4WD Prestige 02

Naljepnica EU: Svaka guma ima takozvanu naljepnicu EU koja obuhvaća oznake sa slovima od A (najbolja guma) do G. Naljepnica pokazuje kvalitetu gume za:

•             prianjanje gume na mokroj površini (između oznake A i G pri brzini od 80 km/h zaustavni put razlikuje se čak 18 metara),

•             iskoristivost koja neposredno utječe na potrošnju goriva (razlika između kategorija A i G iznosi oko 7,5 %, što godišnje kod 15.000 prevoženih kilometara znači oko 100 eura uštede) te

•             vanjska buka, odnosno emisija buke (označena je u decibelima i crnim crticama kod simbola zvučnika; gume s jednom crticom su najtiše, a s tri crtice najglasnije).

Pri čitanju naljepnice EU treba upozoriti da kod zimskih guma naljepnica ne daje dovoljno podataka jer recimo nema informacije o tome koliko su gume učinkovite na snijegu.

Alfa Romeo Giulia 2.2 Multijet AT super AT 24

Nosivost i brzina: Oznake koje se sastoje od dvoznamenkastog ili troznamenkastog broja i slova (na primjer 91H) otkrivaju nam dopušteno opterećenje, odnosno nosivosti i najvišu dopuštenu brzinu gume. Nosivost se odnosi na opterećenje pojedine gume (broj 91 označava da određena guma može nositi masu od 615 kilograma, što dakle znači da je nosivost sve četiri gume 2.460 kilograma). Opterećenje svih guma ne smije biti manje od najveće dopuštene mase automobila. Indeksi brzine za osobna vozila označeni su slovima Q, T, H, V, W i Y, koja dopuštaju brzine do 160, 190, 210, 240, 270 i 300 km/h. Postoji također kategorija brzine ZR, koja dopušta brzinu iznad 240 km/h.

Peugeot 308 1.6 BlueHDi 120 EAT6 Allure (19)

Oznaka DOT: Pruža informacije o datumu proizvodnje gume. 12-znamenkasta oznaka sastoji se od tri šifre po četiri znamenke. Za kupce guma najvažnija je treća šifra po četiri znamenke. Ona naime govori o tjednu (prve dvije znamenke) i godini (druge dvije znamenke) proizvodnje gume. Zbog logistike proizvodnje guma i transporta ne možemo očekivati da ćemo uvijek dobiti samo najnovije gume. Međutim, to nije poteškoća jer je radi suvremenih materijala i dodataka starenje gume u skladištu jako usporeno. Proces starenja gume znatno je brži kad su gume ugrađene na vozilo jer na njih djeluje više čimbenika – sunce, oscilacije temperature i mehanički utjecaji s ceste.

Honda Jazz 1.5 Dynamic 06

M + S i 3PMSF: Osim oznake M+S prave zimske gume imaju na bočnoj strani oznaku pahuljice u planini s tri vrha (strana kratica 3PMSF), a podvrgavaju se strogim testovima na snijegu i ledu. Ne smijemo ih miješati s gumama koje imaju samo oznaku M+S. Po našem zakonodavstvu gume s tom oznakom svrstavaju se u zimske gume, ali vam za vožnju u pravim zimskim uvjetima preporučujemo gume s oznakom pahuljice/3PMSF.

Renault Kadjar S-Edition Energy dCi 130 X-Tronic 08

XL i SUV: Oznaka XL ili Extra Load obično je napisana kod oznake za nosivost gume. Označava model koji ima ojačanu konstrukciju (prvenstveno bokove gume) i veću nosivost. Te su gume namijenjene za ugradnju na težim vozilima. Ne smijemo međutim oznaku XL miješati s posebnim modelima guma za sportske terence (SUV) koje se od njih znatno razlikuju.

Dacia Sandero Stepway Black&White 14

Indikator istrošenosti guma: U profilu svih novijih automobilskih guma možete primijetiti manja izbočenja. Označavaju minimalno dopuštenu dubinu profila. Umjesto običnog izbočenja, npr. Goodyearove zimske gume u profilu imaju pahuljicu – i kada se ona istroši i postane nevidljiva, guma više nije primjerena za upotrebu. Svaka nova guma ima približno od 8 do 10 milimetara profila.

Izvor: vidiauto.com