You are currently viewing Doživljaj vremena u autonomnom prometu

Doživljaj vremena u autonomnom prometu

Autonomni promet još je u razvojnoj fazi, na cestama je tek u određenim gradovima, istraživačkim i sveučilišnim prostorima. Proizvođači automobila u svojim modelima nude sve više sustava sve većeg stupnja prometne autonomije, pripremajući teren za potpuno autonomna vozila (ili potpunu autonomiju na određenim prometnicama poput dionica autocesta). S dolaskom autonomnog prometa možemo očekivati promjenu načina doživljaja vremena provedenog u automobilu.

Slobodno ili neiskorišteno vrijeme?
Prenašanje kontrole nad automobilom samom vozilu (ili prometnom sustavu) pretvara vozačevu okupiranu pažnju i potrošeno ili zauzeto vrijeme u slobodno vrijeme. No, hoće li to ostati slobodno vrijeme, ili će morati biti popunjeno, iskorišteno za obaveze? Trajanje putovanja će dobivati značenje u odnosu prema poslovima koji se mogu obavljati za vrijeme puta: od razgovora, gableca ili odmora, do praćenja vijesti. Uslužni sektor sigurno će iskoristiti novo oslobođeno vrijeme, a infrastruktura već postoji u obliku infotainment sustava i bežičnog interneta. Elementi već uobičajenih načina marketinga tako će se preseliti s reklama uz cestu i mobilnih aplikacija na prostor u automobilu, personalizirane prema interesima putnika.

Seljenje reklama s ceste u automobil
Sigurno ste primijetili određene reklame uz određene prometnice. Kada se pažljivo procijeni isplativost pozicije i sadržaja reklamnog plakata, koriste se analiza pogleda i prostornovremenska geodemografija. Analiza pogleda ili viewshed analiza je planiranje pozicije postavljanja reklame u odnosu na prostor s kojeg će se reklama vidjeti. Prostornovremenska geodemografija je upoznavanje publike, tj. tko se i kada kreće kojim trasama. Zapravo se slični principi koriste za personaliziranje reklama koje se korisnicima prikazuju pri korištenju digitalnih sadržaja poput internetskih preglednika ili mobilnih aplikacija. Ti će principi vjerojatno biti transponirani s prostora ceste u automobil.

Mobilnost: sloboda i obaveza
Bitno svojstvo povezano s (osobnim) prijevozom i vremenom je sposobnost zadavanja ili praćenja određenog stupnja hitrosti u promjeni mjesta. Sociolozi to zovu motilnost: viši stupanj motilnosti znači viši stupanj autonomije izbora o vremenu i odredištu putovanja. U ambijentu očekivane i urgentne mobilnosti postoji svojevrsni pritisak, zahtjev za mobilnošću određenog stupnja, koji nije lako ostvariti iz više razloga: prometni zastoji, otkazivanje letova, zamor od puta itd. U kontekstu prometne mobilnosti, fleksibilnost je na neki način očekivana zbog dostupnosti automobila, bez obzira na prometne uvjete (npr. otežani promet) ili druge obavezne dnevnih ritmova ljudi. Osjećaj hitnosti povezan s mobilnosti neće automatski biti smanjen pojavom oslobođenog vremena koje bude stvorio autnonomni promet; sami ćemo morati odlučiti o načinu korištenja tog vremena puta. Umanjivanju spomenutog osjećaja hitnosti može pomoći stvaranje dnevne rutine, uravnotežena raspodjela dinamičnog poslovnog i smirenijeg privatnog, offline vremena.

Izvor: autopress.hr