You are currently viewing Sol prijeti zdravlju vašeg automobila, zaštitite ga

Sol prijeti zdravlju vašeg automobila, zaštitite ga

der-streuteller-eines-raeumfahrzeuges-verteilt-salz_685614

Zima na različite načine može ugroziti zdravlje vašeg automobila. Osim hladnoće, snijega i leda, prijetnju predstavlja i sol kojom se posipaju ceste kako bi se spriječilo zaleđivanje, a koja može oštetiti karoseriju i ostale metalne dijelove vozila.

Sol, naime, privlači, upija i zadržava vlagu, pa je stoga nakupljanje naslaga soli na površinama automobila nešto što svakako želite izbjeći. Korozija danas više nije tako veliki problem kao nekada jer moderni automobili iz tvornice izlaze s odličnom zaštitom laka. Međutim, jednom kada se zaštićene površine oštete, na primjer od udaraca kamenčića, koroziji su odškrinuta vrata.

Srećom, postoji više načina na koje možete zaštititi automobil. Na primjer, samo za zaštitu laka postoji više vrsta sredstava, različitih cijena, trajnosti i vizualnog dojma koje ostavlja. U dogovoru sa svojim serviserom procijenite, ovisno o tome koliko često koristite automobil zimi i drugim čimbenicima, isplati li vam se ulagati u bolje, ali i skuplje sredstvo ili će vam dovoljno biti i nešto povoljnije. Preporučuje se da i podvožje i kompletni prostor motora očistite i konzervirate prije i nakon razdoblja posipanja cesta solju.

Sol ne prijeti samo karoseriji već i kotačima. Njih također možete zaštititi posebnim sredstvima, a ako imate skupocjene naplatke koje želite potpuno zaštititi možda ne bi bilo loše da ih prije zime skinete i do proljeća zamijenite nekim manje atraktivnim, ali otpornijim i jeftinijim čeličnim naplatcima.

Osim raznim sredstvima auto možete zaštiti i načinom vožnje. I inače se u zimskim uvjetima preporučuje održavanje nešto većeg razmaka između vozila zbog dužeg puta kočenja, no postoji još jedan dobar razlog za to. Držite li se podalje od vozila ispred sebe također smanjujete mogućnost da to vozilo na prednji dio vašeg raznese kamenčiće, snijeg i razno smeće koje može oštetiti lak.

Određene dijelove karoserije možete zaštititi i postavljanjem blatobrana. Međutim, u tom slučaju postoji dodatna opasnost da se sol uvuče i zadrži u prostoru između blatobrana i karoserije, pa je redovito čišćenje vrlo važno kako ne biste napravili više štete nego koristi.