You are currently viewing Gazna površina zimskih guma

Gazna površina zimskih guma

Postoje tri načina kako vizualnim pregledom razlikovati zimske od ljetnih guma: gazni sloj zimske gume je dublji, ima drugačiji uzorak u gaznoj površini i sadrži dodatne oznake na bočnoj stijenci.
Oznake na bočnoj stijenci
Za početnika je najlakši način identificiranja zimske gume taj da potraži oznaku planine s tri vrhunca i pahuljicu (3PMSF) na bočnoj stijenci gume kao i slova M i S (blato i snijeg). Oznaka 3PMSF govori o tome da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snijegu, kao što je navedeno u EU Regulativi 661/2009 vezano na Sigurnost motornih vozila.

To je relativno nova regulativa koja je donesena u studenom 2012. godine. Oznaku M+S već godinama koriste proizvođači automobila kako bi razlikovali svoje zimske gume od ljetnih.

Dubina gaznog sloja
Dubina gaznog sloja kod zimskih guma je dublja, što omogućava sakupljanje snijega i bljuzgavice u prazninama. Čudno je to da snijeg odlično prianja na snijeg, tako da taj duboki gazni sloj doista pomaže kod trakcije. Zbog tog razloga je važno da se zimske gume zamijene prije nego dubina gaznog sloja dosegne svoj zakonski minimum od 1.6 mm. Mi preporučamo da ih se zamijeni kod dubine od 4 mm.

Zimske gume:
Prikazuju oznaku planine s tri vrhunca i pahuljicu
Imaju visoki postotak sadržaja prirodne gume te stoga ostaju mekane pri niskim temperaturama
Imaju duboke utore u svojoj gaznoj površini
Koriste isprepletene uske utore za lomljenje snijega, bljuzgavice i leda

Sićušni utori režu snijeg, led i blato.

Uzorak gazne površine i sastav smjese

Gazna površina zimske gume također ima istaknuti uzorak s brojnim uskim prorezima (poznatijima kao ‘pore’) u blokovima gazne površine. One se isprepliću, režući snijeg i led te pružaju dodatnu trakciju i bolje kočenje.

Četvrti razlikovni faktor, iako nevidljiv, je sastav gume. Zimske gume sadrže više prirodne gume nego ljetne gume, tako da one ostaju mekane i na temperaturama ispod +7 stupnjeva C, doprinoseći tome da one bolje prianjaju u uvjetima hladnog i mokrog vremena te snijega i leda.