You are currently viewing Rent-a-car, što je dobro znati prije nego unajmite automobil?
Close up view on white conceptual keyboard - Rent car (green key)

Rent-a-car, što je dobro znati prije nego unajmite automobil?

Vjerovali ili ne, rent-a-car je toliko kompliciran svijet da bi vam za njegovo puno razumijevanje trebao završen mali Pravni fakultet. Šalu na stranu, treba znati da su pružatelji rent-a-car usluga na području Europske unije postali dio na kojeg se potrošači najviše žale, odnosno prinose najviše pritužbi službama za zaštitu potrošača.

Naime korisnici usluga rent-a-cara najčešće se pogube u raznim zakonima koji se odnose na pokrivanje štete, osiguranja, dodatnih naknada i sličnih stvari.

Dakle, trebate se prije svega upoznati s onim što vam rent-a-car nudi. To vam sve piše i u ugovoru kojeg potpisujete s pružateljem ove usluge, ali dok je potpisujete vjerojatno nećete imati vremena ni volje čitati ona sitna slova. Mnogi će tako pomisliti da čim dobiju volan u ruke na ovaj način, dobiju i osiguranje od štete koju sami naprave. U praksi je to uglavnom sasvim suprotno, odnosno rent-a-car znači da se radi o osnovnom osiguranju vozila. Stoga kako biste povećali svoju sigurnost prilikom korištenja ove usluge, svakako razmislite o uzimanju nekog dodatnog osiguranja ukoliko vi skrivite neku nezgodu na cesti. Kod većine rent-a-car servisa imate tako zvanu WUG policu osiguranja (WUG – wheel, underside and glass insurance / osiguranje za kotače, podvozje i staklo) jer se radi o najčešćim štetama ako dođe do neke nesreće na cesti. No, i ako uzmete kasko, znajte da vas ono ne osigurava ako ste se ogriješili o propise zemlje u kojoj ste pa svakako nemojte ludovati.

Nadalje, kako biste uopće koristili rent-a-car, morate ostaviti polog, a to gotovo nikada nije moguće u kešu već isključivo karticom i to putem predrezervacije. Ako nemate karticu ili keša na njoj, onda vjerojatno i nećete moći koristiti ovu uslugu. Naime, davatelji ove usluge po zakonu i ne smiju uzimati depozit u obliku keša. Depozit obično ovisi o vrsti vozila i njegovoj snazi te se kreće od 400 eura za manja vozila do tisuću eura za veća vozila. Također, depozit se obično radi preko POS uređaja u banci te vam banka zamrzne sredstva u slučaju ako napravite štetu. No, kada i vratite automobil, banci je potrebno i do 30 dana da vam vrate ta sredstva, što je mnogim korisnicima predugo čekanje.

Trebate se raspitati i kakva je politika kada se radi o točenju goriva. U nekim servisima za rent-a-car običavaju dati vozilo s punim spremnikom te se očekuje i da ga takvoga vratite. Međutim, kod nekih je praksa da vam predaju automobil punog spremnika, a vi ga vraćate s onoliko goriva koliko ste potrošili, ali također plaćate i depozit za gorivo, što često nije povoljna opcija jer biste na kraju mogli platiti više nego što ste potrošili. Imajte na umu da u ugovorima postoje razne jezične zavrzlame koje je teže razumjeti pa ih je najbolje razjasniti prije nego stavite ključ u bravicu vozila.

Prilikom rent-a-cara obično ima i niz dodatnih naknada pa se dobro informirajte. Primjerice, plaća se naknada ako vozilo podižete ili vraćate u vrijeme kada poslovnica ne radi, ako želite navigaciju ili WiFi, ako vam treba dječja sjedalica, a posebna naknada plaća se i za mlađe vozače koji imaju od 18 do 21 godinu te za starije vozače koji imaju od 71 do 80 godina.

Važno je znati i da će vam zaposlenik prilikom predajte vozila dati papir na kojem će pisati svaka šteta koja već postoji na vozilu. Ne treba vam biti neugodno i sami pregledati vozilo kako se neka šteta ne bi pripisala vama kada ga vratite. Zbog toga vam je rent-a-car dužan predati čisto vozilo.

Izvor: Silux.hr