You are currently viewing Predstavljen je novi Volkswagen Golf VIII

Predstavljen je novi Volkswagen Golf VIII

Još od prvog modela predstavljenog 1974. godine Volkswagen Golf smatra se referencom C-segmenta, koji se po njemu čak naziva i Golf klasom.

Prva generacija zadržala se od 1974. do 1983. godine, Golf II na tržištu je bio je 1983. do 1992. godine, Golf III do 1998., Golf IV do 2003., Golf V do 2008., Golf VI do 2012., a Golf VII u prodaji će se zadržati sve do kraja tekuće godine. Otkako se pojavio daleke 1974. proizvedeno ih je u različitim oblicima i više od 32 milijuna i još se jedino Toyota Corolla može mjeriti s njime po uspješnosti. Kada se pojavio bio je dugačak svega 3,75 m. Danas takve mjere ima najmanji Volkswagen – Up, a punih 26 centimetara duži je današnji Polo. Golf je obilježio automobilsku povijest i zato je svaka informacija vezana uz promjene na njemu iznimno zanimljiva javnosti.

Prvotno je Volkswagen Golf VIII bio najavljen za ovogodišnji salon u Ženevi, potom je premijera prebačena na rujanski salon u Frankfurtu, ali na kraju je predstavljen tek danas. Učestali problemi sa softverom razlog su višemjesečnog kašnjenja pa će do kraja ove godine umjesto planiranih 80.000 biti proizvedeno tek oko 10.000 primjeraka.

Početkom travnja njemački su mediji počeli izvještavati i čitavom nizu tehničkih poteškoća s kojima se susreću najbolji inženjeri Volkswagena, koji su angažirani na razvoju novog Golfa. No, svega nekoliko dana kasnije oglasio se Jürgen Stackmann, direktor prodaje i marketinga Volkswagena. koji je izjavio kako je upitno i hoće li Volkswagen Golf VIII uopće biti predstavljen ove godine. ‘Ako već preskačemo salon u Frankfurtu u rujnu, onda nam je pametnije prebaciti premijeru za 2020. godinu. Nakon završetka Frankfurta započinje predbožićno razdoblje, a onda ljudi više kupuju poklone nego automobile.’ – rekao je Jürgen Stackmann te još jednom naglasio kako razvoj ide prema planu. No, malo tko mu je povjerovao. Bilo kako bilo, Volkswagen Golf VIII danas je predstavljen u punom sjaju.

Volkswagen Golf VIII u svakom je slučaju jedan od najznačajnijih modela cijele Volkswagen Grupe pa je njegovom razvoju posvećena posebna pažnja. Čak 180 vodećih menadžera Volkswagen Grupe bilo je uključeno u razvojni proces osme generacije Golfa. Osim dizajna, konstrukcije, izbora materijala, uvođenja novih tehnologije i robotskih linija, oni su bili uključeni i u pregovore sa svim vanjskim dobavljačima, a sve s ciljem da Volkswagen Golf VIII bude što bolji, odnosno da se vrati na tron kralja kompaktne klase. No, to neće biti nimalo jednostavno, obzirom da konkurencija nikad nije bila snažnija. U razvoj je uloženo gotovo 2,5 milijarde eura, a unaprijeđene proizvodne linije u glavnoj tvornici Volkswagena u Wolfsburgu imat će kapacitet proizvodnje 2000 automobila dnevno.

Volkswagen Golf VIII ne donosi velike dizajnerske promjene. Uostalom, to nije niti bilo očekivano. Evolucija, a ne revolucija ideja je kojom se vode Nijemci prilikom osmišljavanja nove generacije Golfa. Isto kao i u slučaju Porschea 911. Da, treba ga dotjerati, ali nikakve velike promjene nisu poželjne. Čak i kad na tržište stigne potpuno nov model, sa 100 metara udaljenosti svakome treba biti na prvi pogled jasno da se radi o novom Golfu. Za razliku od vanjskog izgleda koji djeluje više kao facelift, a ne novi model, unutrašnjost je prošla kroz potpuni ‘makeover’. Digitalni ekran osjetljiv na dodir zamijenio je gotovo sve fizičke prekidače te se preko njega kontrolira svim važnijim funkcijama automobila. Volkswagen Golf VIII dugačak je 428,4 centimetra, širok 178,9 i visok 145,6, dok međuosovinski razmak iznosi 263,6 centimetra.

Osnovu će ponovo činiti turbobenzinski trocilindraš s obujmom jedne litre (90 i 110 KS). Uz njega bit će tu 1,5-litreni četverocilindraš s mnogo više snage i učinkovitosti, koji razvija 130 i 150 KS. Za najmoćnije Golfove (GTI i R) na raspolaganju će biti dvolitreni agregat s tri različite snage. Ni u turbodizelašima neće biti velikih promjena. I dalje će stolovati 1,6 sa 115 KS i 2,0 sa 150 KS, s najboljim normama EU6. Golfu VIII je pripala uloga elektrifikacije koncernovih brendova i modela.

Osnova je lagan hibridni dodatak, kod kojega će vezu s malim startnim generatorom i motorom jamčiti pogon i uz pomoć malene baterije s kapacitetom 0,4 kilovatsata. Skrbit će za dotok energije u elektromotor čija je snaga 15 kilovata. To će dostajati za početna ubrzanja, a i za samostalna uparkiravanja. Drugi stupanj bit će plug-in hibridna tehnika, koju sada znamo iz Golfa GTE, a već od samoga početka prodaje 8. Golfa na raspolaganju će biti i električni e-Golf s učinkovitom baterijom koja će omogućavati autonomiju najmanje 400 kilometara.

Jost Capito, šef razvoja R odjela, potvrdio je njemačkim medijima kako Volkswagen Golf VIII R neće biti toliko oštar koliko se najavljivalo. Obzirom da je Jost Capito prije transfera u Volkswagen Grupu bio zadužen za razvoj Ford Focusa RS, mnogi su pretpostavili kako će i novi Golf R biti opremljen svojevrsnim programom za drift. No, to se ipak neće dogoditi, jer Capito smatra kako su kupci Volkswagena ozbiljnija publika. Također je opovrgnuo i najave po pitanju snage motora. Postojale su brojne glasine prema kojima je 2-litreni turbobenzinac trebao biti nabijen na čak 400 KS, ali u konačnici će raspolagati s tek nešto više od 300 KS.

Capito tvrdi kako bi povećanje snage za 100 KS u usporedbi s dosadašnjim modelom bio promašaj, jer kupci nisu spremni platiti više snage. Barem ne u C-segmentu pa im je cilj cijenu za Volkswagen Golf VIII R zadržati na cifri manjoj od 50.000 eura. Odgovor na pitanje o uvođenju zakretnih stražnji kotača, sustavu kakav koristi aktualan Renault Megane R.S., također je negativno, jer Capito smatra kako su predstavnici C-segmenta gabaritima dovoljno kompaktni i agilni da za zakretnim stražnjim kotačima nema potrebe.

Izvor: autopress.hr