You are currently viewing Europa Truck Trial po prvi puta u Hrvatskoj!

Europa Truck Trial po prvi puta u Hrvatskoj!

Atraktivno natjecanje u vještini vožnje kamiona na teškom terenu održano je 12.-13. svibnja 2018. godine na motocross stazi Draga u Rakovom Potoku (Marovići I/11). Europa Truck Trial je natjecanje u vještini vožnje kamionima na teškom terenu koje se održava već 28 godina. Od prve trke 1990. godine u Francuskoj, ovo natjecanje odvija se po cijeloj Europi, od Litve na sjeveroistoku do Španjolske na jugozapadu. U 2018. godine 6 utrka održat će se u 5 europskih zemalja, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i po prvi puta u Hrvatskoj.

U ovom natjecanju vrijeme igra sekundarnu ulogu, jer je mnogo važnije savladati ekstremne terenske uvjete, što preciznije i bez greške (i skupljanja kaznenih bodova). Na Europa Truck Trial natječu se kamioni u kategorijama dvoosovinaca, troosovinaca, četveroosovinca, te prototipi. Kamioni su proizvedeni serijski, osim modifikacija koje su potrebne za ovaj sport. Uobičajene modifikacije uključuju dijelove koji su relevantni za sigurnost, kao na primjer okvir za zaštitu kod prevrtanja i kavez, koji štite prilikom nezgoda.

Osim toga svi agregati, kao što su spremnik goriva i spremnik zraka, a koji su obično pričvršćeni bočno na šasiji, postavljeni su prema gore, te je pojačan odbojnik i zaštićen razdjelnik pogona. Na utrci u Hrvatskoj očekuje se 30-tak timova, a samo natjecanje podijeljeno je na 8 različitih sekcija. Svaka sekcija pred vozače stavlja novi izazov svladavanja zahtjevnih i često atraktivnih prepreka.