You are currently viewing Predstavljen Corvette Stingray

Predstavljen Corvette Stingray

Nakon nekoliko godina iščekivanja i raznih nagađanja napokon je predstavljena nova Corvettea Stingray C8. U odnosu na svoje prethodnike, ovaj automobil po prvi put dolazi sa središnje smještenim motorom te je tako napokon ispunjen san Zore Arkus-Duntova, slavnog automobilskog inženjera koji je svojedobno uvelike unaprijedio ne samo dotični model, već i cijeli Chevrolet.

Nova generacije Corvette izgleda više-manje upravo onako kako se moglo i očekivati. U doticaju s bogatom poviješću i moderno, sportski, agresivno s izraženim aero paketom, raznim otvorima za hlađenje, mišićavim oblinama, dva para završetaka ispuha i sl. Njegov središnje smješteni V8 je pokriven poklopcem s otvorima za hlađenje, a stražnji prozor omogućuje pogled na pogonski stroj.

Iznad prozora se nalazi kamera koja šalje sliku na digitalni središnji retrovizor. Pored njega tu su još dva velika digitalna zaslona, onaj instrumentne ploče i središnji ekran infotainmenta. Inače, cijeli interijer je nov i odiše sportskim duhom prvenstveno zbog kokpita orijentiranog na vozača. Od pojedinih elementa možda najviše vrijedi istaknuti novu povišenju središnju konzolu s nizom prekidača (ventilacija, klima i sjedala) te komandama mjenjača i izbornikom infotainmenta. Od ostalih detalja spomenimo stražnji i manji prednji prtljažnik te uklonjivi dio krova, ako i bogatu opremu.

Za pokretanje ovog automobila je zadužen 6,2-litreni LT2 V8 motor koji razvija snagu od 365 kW, odnosno 497 KS te najvećeg okretnog momenta od 630 Nm. S opcijskim Z51 Performance paketom snaga motora neznatno raste na 369 kW, odnosno 502 KS te 637 Nm okretnog momenta. Motor je standardno uparen s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem s ručicama za izmjenu stupnjeva prijenosa na upravljaču te, dakako, pogonom na stražnje kotače. Podaci o performansama trenutno nisu poznati, no ovaj će automobil do 100 km/h ubrzavati za 3 sekunde, možda i koju stotinku manje.

Cijena na američkom tržištu još uvijek nije službeno potvrđena, no navodno će kretati od oko 60.000 dolara. Nije to malo novca, ali kada se u obzir uzmu performanse dostojne superautomobila novi Corvette Stingray će i dalje ostati budget supercar. Proizvodnja kreće krajem godine, a nedugo zatim se mogu očekviati prve isporuke.

Izvor: autonet.hr