You are currently viewing Obvezno korištenje zimske opreme od 15. studenoga do 15. travnja

Obvezno korištenje zimske opreme od 15. studenoga do 15. travnja

Nakon ugodnih jesenskih dana mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. U narednom periodu nastupit će zimski uvjeti na prometnicama koji nam, uz kišu i maglu, donose snijeg i ledenu kišu, te smanjenu vidljivost.

Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu, preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

Stoga pozivamo vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti. Kolnik je vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

U takvim uvjetima prije vožnje potrebno je dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu.

U noći s 30. na 31. listopada 2021. godine započinje zimsko računanje vremena. Iz tog razloga podsjećamo Vas da nastupa zakonska obveza paljenja danju dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine, dok su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine na vozilima danju imati upaljena kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjenje vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani bicikla. Preporuka je i odjeća svijetle boje odnosno s reflektirajućim detaljima kako bi bili uočljivi ostalim sudionicima u prometu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Stoga, apeliramo da poštujete zakonske odredbe i na vozilima za vrijeme vožnje imate upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Savjeti sudionicima u prometu

Zbog prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebice:
brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
ne koriste mobitel tijekom vožnje,
koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu
koriste zaštitnu kacigu,
pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

BICIKLISTI
Budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Biti vidljiv drugim sudionicima u prometu prevencija je mogućih neželjenih događaja.

Također Vas podsjećamo da u narednom periodu nastupaju zimski uvjeti na cesti, a to su uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Zbog Vaše sigurnosti

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Vozač koji upravlja vozilom koje nema zimsku opremu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ili nije očistio zaleđena vjetrobranska stakla, led, vodu ili snijeg s vozila kaznit će se novčanom kaznom od 1000 kuna.

Zimska oprema za motorna vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t

Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse

Zimskom opremom autobusa sukladno Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Pneumatici s čavlima ne smiju se postavljati na motorna vozila

Zimski uvjeti od vozača prvenstveno zahtijevaju maksimalnu koncentraciju na vožnju i primjenu vozačkog znanja, iskustva i vještine.

Brzina: sklizak kolnik produžava zaustavni put, vozilo se zanosi, proklizava, skliže s kolnika ili prelazi na kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera. Stoga je osnovno pravilo vožnje u zimskim uvjetima smanjiti brzinu vožnje, odnosno prilagoditi je vremenskim uvjetima, stanju na kolniku, vidljivosti i preglednosti.

Razmak između vozila: neophodno je održavati povećani razmak u odnosu na vozilo koje se kreće ispred. Na umu se uvijek mora imati da se na mokrom i skliskom kolniku produžava put kočenja, odnosno zaustavni put.

Upravljanje vozilom: vožnja treba biti ujednačena i bez naglih manevara to jest ubrzavanja , usporavanja, skretanja i dr.

Mimoilaženje i pretjecanje: u susretu s drugim vozilom smanjite brzinu. Ako procijenite da je mimoilaženje otežano ili se ne bi moglo obaviti bez opasnosti, prvi zaustavite vozilo i dopustite prolazak vozilu iz suprotnog smjera. Na mokrom, djelomično zaleđenom kolniku ili kolniku prekrivenom snijegom bitno je povećan rizik pretjecanja.

Vozačima teretnih vozila: savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme bez obzira na trenutno stanje kolnika te da se prije polaska na put raspitaju i o mogućim posebnim zabranama prometa za teretna vozila, a naročito ako putuju preko Like i Gorskog Kotara.

Održavati: čisto vjetrobransko i ostala vanjska prozorska stakla kako bi uvijek mogli vidjeti točnu prometnu situaciju bez čega se ne može poduzimati potrebne radnje za sigurno upravljanje vozilom, imati ispravan uređaj za brisanje i pranje vjetrobrana, imati uključena svjetla (“vidjeti i biti viđen”), pravovremeno najavljivati namjere i radnje ostalim sudionicima u prometu.

Ne zaboravite: povećajte pozornost kada prometujete cestom kroz usjeke i zasjeke, mostove, vijadukte, mjesta gdje je cesta u sjeni, a koja su prethodno bila izložena djelovanju sunca, snijeg se otopio pa se na tim mjestima sigurno može očekivati poledica.

Redovito pratite vremensku prognozu kako bi se uspješno pripremili za uvjete koji vas očekuju na cesti i slušajte informacije o stanju na cestama.

Uvažavajte zabrane i ne ulazite na dionice prometnica ili na prometnice kojima je kretanje zabranjeno, jer na taj način pomažete zimskoj službi u učinkovitom čišćenju i osposobljavanju cesta u zimskim uvjetima.

Ne podcjenjujte utjecaj mokrog ili zaleđenog kolnika u odnosu na vozne karakteristike vašeg vozila.

Ne precjenjujte osobnu sposobnost. Vjerojatnost da će se nesreća dogoditi na zaleđenom kolniku je desetak puta veća nego na suhom kolniku.

„ZIMSKE DIONICE“

Na kraju podsjećamo na Odluku o obveznoj zimskoj opremi na zimskim cestama u Republici Hrvatskoj objavljenu u Narodnim novinama broj 121/20. od 4. studenog 2020. godine, a kojom se određuje obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj i to u razdoblju od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja 2022. godine.

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na području PU zagrebačke (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) nalaze se sljedeće „zimske dionice“:
-autocesta A1; Čvor Lučko – Karlovac – Bosiljevo – Maslenica,
-autocesta A2; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (Čvor Jankomir),
-autocesta A3; GP Bregana (granica Rep. Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Rep. Srbije),
-autocesta A4; GP Goričan (granica Rep. Mađarske) – Varaždin – Zagreb (Čvor Ivanja Reka)
-državna cesta D1; GP Macelj (granica Rep. Slovenije) – Krapina – Zagreb – Karlovac – Gračac – Knin i
-nerazvrstana cesta (bivša državna cesta D30); Čvor Buzin – Velika Gorica – Žažina.

Izvor: Zagrebačka policija