You are currently viewing Evo dokaza je li bolji čelični ili aluminijski naplatak

Evo dokaza je li bolji čelični ili aluminijski naplatak

Zimski uvjeti vožnje naplatke stavljaju pod dodatno opterećenje, pogotovo zbog učestale pojave rupa na kolnicima, uslijed djelovanja leda pa je pitanje koji naplatak koristiti.

Većina vozača zimske gume drži montirane na čeličnim naplacima, no, određen broj vozača ne želi narušavati vizualni izgled svojeg limenog ljubimca pa aluminijske naplatke koristi i zimi. Tko je u pravu i koji naplatak će bolje podnijeti povećano opterećenje?

Odgovor na to pitanje potražila je ekipa Youtube kanala Hydraulic Press Channel i došla do zaključka na koji su sumnjali svi poznavatelji svojstva materijala kao što su čelična i aluminijska legura.

Naime, koristeći 150 tonsku prešu uvjerili su se kako je aluminijski naplatak osjetno čvršći, ali kad jednom dođe do točke pucanja naplatak se raspada u komade, dok je s druge strane čelični naplatak mekaniji, ali ne puca nego se deformira.

Dakle, teoretski gledano sigurnije je koristiti čelični naplatak, jer će na vrijeme dati do znanja kako je ušao u područje plastićne deformacije, ali nije krt kao aluminijski pa se neće raspasti.

Za više informacija pogledajte video u prilogu.