You are currently viewing Nova Škoda Octavia već je na cesti

Nova Škoda Octavia već je na cesti

Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti, za sada zamaskirana, a svjetsku premijeru češki klon Golfa imati će 11. studenoga i bez 100 % struje i plina.

Prve službene fotografije odaslala je sam tvornica, sve kako bi preduhitrila paparazze, a od onog što se zna najpopularniji češki auto četvrte generacije ovaj će se put uvelike razlikovati od Golfa koji stiže odmah s pet pogona. Octavia je i dalje tradicionalna. Za početak stižu tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 ‘konja’), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 ‘konji’) i dva plug in hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage.

Škoda Octavia i Volkswagen Golf usko su povezani od uvođenja prve generacije Škode. I danas najvažnijeg modela iz Mlade Boleslave koji je svjetlo dana ugledao prije više od 20 godina i koji je bio prvi VW iz Češke. Posljednje, ali ne najmanje bitno, prvi je rađen na istoj platformi kao i najprodavaniji Volkswagen model u posljednje tri generacije, no sada su Volkswagen i Škoda gotovo uskladili datume predstavljanja oba modela. Dok smo prije nekoliko dana gledali lansiranje novog Golfa, otkrivanje nove Octavie očekuje se za dva tjedna.

Tom prilikom Škoda je objavila i prve službene fotografije automobila (ovaj put u karavanskom dizajnu) nakon skica limuzine. Iz njih se vidi da, usprkos novom dizajnerskom jeziku koji su pripremili u Škodi, pridošlica neće donijeti revolucionarne promjene. Nadalje, neki elementi, poput retrovizora, djeluju na snagu sličnu onima koja se nalaze na primjercima trenutne generacije. S druge strane, jasno je da su dvostruka prednja svjetla otišla u ropotarnicu prošlosti. Ne bez vraga, jer bila su podvrgnuta brojnim kritikama.

No, nova je Octavia ionako nova. Dizajn karavana, najprodavanijeg karavana u Europi, malo je duži i širi, a donosi i dodatni prostor na stražnjoj klupi i prtljažniku. Na raspolaganju će biti 640 litara prostora – 40 više nego limuzina. Povećanje visine stražnje klupe za više putnike iznosit će 78 milimetara.

A kad je u pitanju Golf: nova Octavia će, nakon potonjeg, sažeti dva nova dostignuća na tehničkom području. Prvi je novi DSG mjenjač s prijenosom po žici, by wire, što znači potpunu računalnu kontrolu promjene. Vozač će imati samo N praznog hoda, D / S za normalnu ili malo dinamičniju vožnju, a zatim očistite R za “rikverc”. Istodobno, Octavia će dobiti potpuno novu središnju konzolu s dva LCD-a integrirana u jednu jedinicu, koja će moći kontrolirati i klima uređaje, istovremeno nadgledajući streaming radio i čak televizijskih sadržaja. Tu će biti čak pet USB priključaka, a stiže i 230-voltna utičnica.

U Škodi su posebnu pozornost posvetili sigurnosti. Nova Octavia prva je opremljena LED matričnim prednjim svjetlima, ali samo u najskupljim verzijama. Prvi put će uključivati ​​sustav za izbjegavanje sudara bicikla koji će povećati “respons” upravljača i sustav on-line upozorenja.

Raspon motora bit će sljedeći: tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 ‘konja’), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 ‘konji’) i dva priključna hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage. Inače, slabiji motori, u kombinaciji s DSG mjenjačima, moći će raditi po principu blagog hibrida.

U Škodi otkrivaju da će nova Octavia biti predstavljena 11. studenog (usput, prezentaciju će pratiti ekipa magazina Starta), a njena proizvodnja počet će za nekoliko tjedana nakon toga. Istovremeno dodaju kako će u narednoj godini biti dostupne još dvije inačice – sportsko orijentirana Octavia RS i nešto više terenska Octavia Scout.