You are currently viewing Nokian otvorio novi test poligon u Španjolskoj

Nokian otvorio novi test poligon u Španjolskoj

Proizvođači pneumatika iz godine u godinu ulažu sve više u razvoj svojih proizvoda, pa tako i na infrastrukturu…

Nokian Tyres je i službeno u rad pustio testni centar Santa Cruz de la Zarza, u Španjolskoj.

Spomenuti poligon zapravo donosi 10 testnih staza koje će se koristiti za ispitivanje guma u ekstremnim uvjetima, a kruna testnog centra je 7 km duga ovalna staza.

“Svi naši testni centri ulažu u inovativnost, a širenje testnih aktivnosti za nas je veliki i važan korak. Svestrane staze i moderna oprema u novom testnom centru omogućit će nam testiranje guma na mokrom i suhom, tako da kiša ili jaka vrućina neće donijeti iznenađenja. Španjolski testni centar, u kombinaciji s našim zimskim testnim centrom Ivalo u Laponiji, podiže našu ukupnu sposobnost testiranja na najviši mogući nivo” kaže Olli Seppälä, šef istraživačkog (R&D) odjela.

Test centar omogućuje ubrzane cikluse razvoja proizvoda i ojačava poziciju Nokiana, kao vrhunskog proizvođača guma.

“Sada svoje gume možemo testirati u vlastitom testnom centru, u svim uvjetima. To je velika konkurentska prednost za nas – posebno kada se uzmu u obzir proizvodi razvijeni za tržište Centralne Europe, kao i za tržište Sjeverne Amerike” nastavlja Olli Seppälä.

Novi testni centar već ima nadimak: Hakka Ring. U internom nadmetanju za ime, zaposlenici kompanije Nokian Tyres predložili su oko 150 različitih nadimaka za novi testni centar. Hakka Ring je pobjednik jer su Hakka i Hakkapeliitta poznati proizvodi Nokian Tyres.

Radovi su započeli 2018. godine, ali zbog pandemije Covid-19, bili su nakratko obustavljeni. Nastavljeni su nakon što se situacija stabilizirala i poduzete potrebne sigurnosne mjere.

Sada su finalizirane sve različite staze, završena je i okrugla zgrada centra za posjetitelje (Visitor Center) i sada se okuplja testni tim.

Važniji detalji vezani uz novi test centar:
– Lokacija u Španjolskoj omogućuje cjelogodišnje testiranje ljetnih, cjelogodišnjih i zimskih guma.
– Na području od 300 hektara postoji ukupno 10 testnih staza za suhe i mokre testove, kao i brzi oval, koji omogućuje testove pri brzinama većim i od 300 km/h.
– U centru se koriste ekološki prihvatljive tehnologije, instalirano je više od 1.000 solarnih panela, a prikupljena voda se reciklira.
– Nokian Tyres je uključen u istraživanje novih materijala na biološkoj osnovi, a sve kako bi se omogućila održiva proizvodnja guma u budućnosti.

Foto: Nokian