You are currently viewing Ništa od vinjeta!

Ništa od vinjeta!

Dolazi skuplja cestarina, a najskuplje će proći korisnici ENC-a.

Izgleda da su sve nade o uvođenju vinjeta pale u vodu, a da stvar bude još gora cestarine će biti još skuplje…

vinjeta-vinjete-autocesta-cestarina-enc-2

Na autocestama u Hrvatskoj očekujemo novo poskupljenje, a oni koji su imali popust za ENC od 20 posto sada će plaćati više. Zbog visoke cijene cestarine naše autoceste pune su samo za turističke sezone, a istovremeno su najskuplje u Europi. Izvan sezone gotovo nitko ne vozi njima. Znači imamo punjenje državne blagajne, posebice u jeku turističke sezone. Unazad dva-tri izbora jedna od najinteresantnijih predizbornih i postizbornih tema na kojima su se skupljali politički bodovi jest što i kako s hrvatskim autocestama, osobito kako će se ubuduće naplaćivati cestarina. Tako od najavljenog uvođenja vinjeta za naplatu autocesta neće biti ništa. Novi i stari ministar prometa Oleg Butković, inače zagovornik vinjeta, odjednom se predomislio. Navodno da su analize pokazale kako je za Hrvatsku bolje zadržati postojeći sustav naplate uz njegova dodatna unaprjeđenja, što zagovara i Europska unija. Ako se dobro može shvatiti to je dobro za državu (vinjetama bi se smanjio prihod autocesta), jer tako najviše dobije novaca za otplatu kredita kojima se gradila autocesta, ali nije u interesu vozača, jer je tako najskuplje za njih.

Uvesti će se navodno sustav naplate po principu ‘koliko voziš, toliko plaćaš’, i to pomoću automatizirane naplate (kreditne kartice, ENC uređaji), te u budućnosti uvođenje naprednog GPS sustava naplate. To je na tragu činjenice kako Europska komisija radi pritisak prema zemljama koje imaju vinjete da ih ukinu i uvedu sustav po principu koliko tko vozi, toliko i plati. Tako nam Europa i dalje kroji sudbinu prema svojim zahtjevima, ali nikako da nam omogući i pomogne da počnemo zarađivati koliko i oni u Europi. Tako samostalna i neovisna Hrvatska je ponovno ušla u neku novu uniju u kojoj je nedavno postignutu neovisnost izgubila (ako ju je i imala), jer očito je kako ne možemo donositi odluke koje nisu u skladu s očekivanjima Bruxellesa.

Autocestu ćemo plaćati GPS uređajem?
GPS sustav naplate cestarine na autocesti je projekt na razini Europske unije, koji ima jedinstvenu naplatu cestarine u svim zemljama EU-a putem satelita. Međutim, da bi se to realiziralo, treba uskladiti cijene cestarina i riješiti brojne druge probleme vezane uz naplatu. GPS (Global positioning system) je sustav naplate u kojem se sva vozila na autocestama nadziru mrežom satelita. Satelit prati vozilo putem ugrađene opreme, a izračun i naplata se baziraju na prikupljenim podacima. Ali, ovaj sustav ima i ozbiljnih problema, jer nije pouzdano precizan. Najme, sateliti mogu zamijeniti ceste koje idu paralelno s autocestama i obratno.