You are currently viewing Nema boljega od nano premaza – veći sjaj, zaštita laka i hidrofobna svojstva

Nema boljega od nano premaza – veći sjaj, zaštita laka i hidrofobna svojstva

nano prijemaz

Raznorazni premazi za aute, na bazi nanotehnologije, dostupni su u maloprodaji, a s obzirom na njihove prednosti nameću se kao najbolje rješenje za zaštitu

Nema bolje zaštite automobila od one koja koristi nanotehnologiju, odnosno posebno napravljene premaze, najčešće na bazi keramike. Riječje o polimerima, odnosno nizu ponavljajućih monomera povezanih u dugačke lance. Njihova struktura je velika od jednog do sto nanometara. Zavaljujući tome nano premazi za aute “poravnavaju” površinu, odnosno čine je posve glatkom. Naime, površina stakla ili automobilskoga laka pod mikroskopom je posve izbrazdana i hrapava pa nanočestice poravnavaju površinu. Ova svojstva posebno su dojmljiva za primjene u automobila, jer osim što daju sjaj, imaju hidrofobna svojstva, pružaju mehaničku zaštitu, a često i zaštitu od UV sunčevih zraka. Danas su na tržištu dostupni brojni proizvodi na bazi nanotehnologije za zaštitu automobilskoga laka, stakala pa čak i tkanine i plastičnih dijelova. Zaštitu automobila nanotehnologijom možete obaviti i sami, no za najbolje rezultate bolje je prepustiti posao profesionalcima.

U Hrvatskoj postoji nekoliko tvrtki specijaliziranih za nanošenje nano premaza na automobile. Cijene nisu male, kreću se od 2500 kuna naviše, ovisno o vrsti automobila i premaza. Prednost nanošenja premaza kod specijaliziranih tvrtki je obično dulja trajnost proizvoda. Neki daju jamstvo i dvije godine, a tretman uključuje detaljno čišćenje laka i besplatno dodatno premazivanje svaka tri mjeseca u razdoblju od tri godine. Nano premazi tako, osim povećanoga sjaja pružaju hidrifobna svojstva, lak je otporniji na ogrebotine, kiseline, ptičji izmet i prljavštinu općenito. Automobil tretiran nanopremazom ima prednosti tijekom cijele godine, jer odbija kišu, blato, snijeg i led. Tretirati se mogu i aluminijski naplaci, stakla i unutrašnjost auta. Tražite li najbolji način zaštite auta, nano premaz je rješenje.
Izvor