You are currently viewing Najavljen je veliki povratak Opel Calibre?

Najavljen je veliki povratak Opel Calibre?

Opel je potvrdio da još ove godine predstavljaju novi GT model, ostaje samo nedoumica hoće ti o biti nova Calibra?

Opel Concept 2018.
Iz Opela je došla potvrda kako još ove godine planiraju predstaviti još jedan GT automobil. Je li tako u biti najavljen veliki povratak legendarne Opel Calibre tek će se vidjeti. Opel je šturo potvrdio kako dolazi novi, jači, brži i atraktivniji GT i to još ove godine. Za novi Opelov GT postoji tek teaser crtež, ali iz Opela najavljuju kako će dizajnerski biti oblikovan na koncept prikazan prošle 2017. godine. Mašta radi svašta, a svima je u mislima oblik GT Concepta, te koncepta Monza iz 2013. godine. No, može se očekivati kako zbog veze sa PSA Grupom, dizajn ili sam model bude izrazito francuskog porijekla…
Opel GT concept 2016.

No, mi ćemo nastaviti pozitivno maštati i nadati se kako će već legendarni izvorni model Opel Calibra pokazati kako se od aerodinamičnog rekorda dolazi do kultnog statusa kupea, te kako će nova verzija opravdati to bogato nasljedstvo. Dolazi li nova verzija legendarne Opel Calibre provlači se već godinama. Tako je marka Buick, sestrinska marka Opela u tadašnjem GM koncernu, na autosalonu NAIAS u Detroitu 2016. godine pokazala studiju Buick Avista. Mnogi Opelovi fanovi odmah su se poveselili kao je to možda američka verzija dobre stare i nikada prežaljene Opel Calibre. Legendarnog Opelovog kupea koji je bio izrađen na osnovi limuzinske Opel Vectre A.
Opel Monza Concept iz 2013. godine

Opel Calibra bila je 2+2 kupe s motorom sprijeda i pogonom sprijeda. Calibra je kupe koji se proizvodio od 1989. do 1997. godine i premda se relativno kratko proizvodila postala je izuzetno popularna među kupcima kupea. Odgovor iz SAD-a kako to nije nova Calibra, ražalostio je mnogobrojne ljubitelje tog kupea.

Buick Avista studia iz 2016.godine

Calibra je imala motor i pogon sprijeda. Tako će vjerujemo imati i nova Calibra kada jednom dođe. Premda mnogi današnji obožavatelji Calibre se ipak nadaju kako će nova Calibra biti 2+2 kupe, ali s motorom smještenim sprijeda i pogonom na stražnje kotače, uz dodatnu verziju 4×4 pogona.
Opel Calibra (1989. – 1997.)

Dakle Calibra sportskih karakteristika i sa stražnjim pogonom nikako nije u planovima. Uostalom Alpha platforma je bila prerobusna i teška, te je kao takva konstruirana za velike i snažne motore kao što su četverocilindrični turbo motor s 279 i 400 KS, V6 i V8 motor, pa bi ovu platformu trebalo značajno prilagoditi manjim motorima koji se koriste u Europi.

Opel Calibra (1989. – 1997.)

Da podsjetimo, Calibra je bila kupe s trojim vratima, po jedna na boku i jedna velika stražnja vrata. Bila je dugačka 4,5 metara, a proizvodila se od 1989. do 1997. godine. Bila je izuzetno uspješan kupe u prodaji, a nasljednik je relativno neuspjelog kupe modela Manta, koji je nastao iz limuzine Ascona.

Opel Calibra (1989. – 1997.)

Premda, mnogi današnji obožavatelji Calibre se ipak nadaju kako će nova Calibra biti 2+2 kupe, ali s motorom smještenim sprijeda i pogonom na stražnje kotače, uz dodatnu verziju 4×4 pogona. Poznavajući modu i trendove prije će nova Calibra biti ponuđena u hibridnoj verziji, odnosno kao čisti elektromobil – nažalost.