You are currently viewing KRUTI ZAMAŠNJAK: Od tvorničkog zamašnjaka ovo je rješenje povoljnije i do 30 posto

KRUTI ZAMAŠNJAK: Od tvorničkog zamašnjaka ovo je rješenje povoljnije i do 30 posto

lac_8077

Kruti zamašnjak ne prigušuje buku i mehaničke vibracije jednako učinkovito kao i dvomaseni, ali je od njega znatno pristupačniji, pa se nameće kao logičan izbor pri prvoj, ali i svakoj sljedećoj zamjeni.

Moderni dizelski motori već neko vrijeme osvajaju svojom štedljivošću i sve većom snagom, ali i sve uglađenijim i mirnijim radom. Zasluge za to, poznato je, dobrim dijelom pripadaju dvomasenom zamašnjaku, o čijoj smo funkciji i načinu rada pisali nedavno. Njegova je zamjena, ponovimo, opsežan i prilično skup zahvat, jer gotovo u pravilu se zajedno mijenjaju i dvomaseni zamašnjak i spojka, pa trošak pritom može skočiti i do 4000, 6000, a u nekim slučajevima čak 10.000 kuna. Vrtoglava je to svota za popravak desetak godina starog automobila, primjerice, dođe li kao dodatni neplanirani trošak kod uvoza polovnjaka iz inozemstva.

Prema riječima Miroslava Bukovščaka iz zagrebačkog autoservisa Soprano, srećom postoji i povoljnija opcija za rješenje tog problema. Zamjenski kit 4P s krutim zamašnjakom i setom kvačila iz Valea, kakve u svojoj ponudi ima Auto Krešo, ovisno o konkretnom modelu može biti i do 30 posto jeftiniji od zamjene klasičnim dvomasenim zamašnjakom. I to pri prvoj zamjeni, a u drugoj, kada do nje jednom dođe, ušteda može iznositi i do 50 posto.

Naime, kit za zamjenu sastoji se od četiriju dijelova: čvrstog zamašnjaka, lamelne spojke s oprugama dugog hoda, košare spojke te potisnog ležaja. Za razliku od dvomasenoga, kruti zamašnjak je jednostavne građe, izveden je iz jednog dijela te nema potrošne komponente, a i termičke karakteristike su mu bolje. Sve to utječe i na ukupnu izdržljivost i trajnost cijelog sklopa, pa pri drugoj zamjeni, u ovom slučaju neće trebati ponovno kupovati cijeli četverodjelni komplet, nego samo odgovarajući dio. Uz njega, čvrsti jednodjelni zamašnjak moći će se koristiti i dalje.

Proizvođač navodi kako je po većini karakteristika zamjenski kit jednako učinkovit kao i zamašnjak s utezima, a razlika u odnosu na njega vidljiva je po primjetnijoj buci i vibracijama te mogućim izraženijim trzajima pri kretanju. S druge strane, uzmemo li u obzir da je svota koju treba platiti za njega osjetno niža, spomenuti manjak udobnosti cijena je koju će vrlo vjerojatno rado platiti mnogi vlasnici rabljenih dizelskih automobila, jer će se prije ili kasnije morati suočiti s ovim problemom. Jer, primjerice, set s krutim zamašnjakom za desetak godina star VW Golf 2.0 TDI sa 140 KS stoji oko 3900 kuna, a onaj sa zamašnjakom podijeljene mase, dakle također zamjenski, treba platiti 5645 kuna. Kod Peugeota 407 2.0 HDi sa 136 KS odnos je, pak, 4450 kn za set s krutim zamašnjakom naprema 6161 za onaj s dvomasenim…

Situacija nije ništa drugačija niti kod ostalih proizvođača odnosno modela. Za Audi A3 1.9 TDI, cijena za kruti zamašnjak iznosi oko 4500 kuna, a za ugradnju zamašnjaka podijeljene mase, dakako uz odgovarajuću spojku, u istom slučaju trebat će izdvojiti oko 5800 kuna. Dakle, tko nema novca za originalno rješenje, ovo će mu biti pristupačnije. Kako god bilo, najvažnije je da se posao obavi, jer u suprotnom može doći do znatno opasnijih problema s mjenjačem ili motorom…

Izvor