You are currently viewing Što napraviti kada automobil strada u poplavi?

Što napraviti kada automobil strada u poplavi?

Posljednjih nekoliko godina na malim ekranima gledamo kako se posvuda događaju poplave biblijskih razmjera. Mnogi i ne trebaju gledati male ekrane već su i sami bili žrtve takvih prirodnih nepogoda. Osim ljudi u takvim nedaćama stradaju i vozila. Što napraviti kada nam u automobil uđe voda? Ima li uopće tome lijeka?

Kada se voda povuče, obično, uz natopljene tepihe i sjedala, u automobilu ostane čitav sloj blata i pijeska, a sve smrdi kao da ste deset dana parkirali u nekakvoj močvari.

Za početak znajte da nikako ne smijete pokušati upaliti automobil. Voda je probila posvuda, što znači i u sustav za paljenje te u gorivo i kada biste vozilo pokušali pokrenuti, velika je vjerojatnost da biste mogli napraviti još veću štetu nego što je to već učinila poplava. Također, prije nego uopće započnete s bilo kakvim čišćenjem, prvo odpojite akumulator. Potom ustanovite koliko je daleko voda stigla – je li samo ušla na pod vozila ili ga je cijelog potopila. Zatim je važno znati radi li se o slanoj ili slatkoj vodi jer slana voda dodatno može zakomplicirati cijelu priču.

Potrebno je čim prije očistiti sve, dakle sastrugati blato i pijesak te iznijeti dijelove koji su natopljeni vodom, a daju se odvojiti. Treba imati na umu da hrđa ne čeka pa zato nemojte ni vi predugo čekati s procesom čišćenja i sušenja.

Kada se odvojilo što se dalo odvojiti (sjedala, tepisi i slično), automobil je najbolje odšlepati do neke suhe i tople prostorije kako bismo mogli započeti s procesom sušenja. Ako se poplava dogodila za vrijeme ljetnih mjeseci, jako sunce također bi moglo odraditi dio procesa sušenja.

Ipak, nije sve do sušenja. Voda ostavlja traga na mnogo sitnih dijelova u samom srcu automobila pa je zapravo osušiti sjedala i očistiti unutrašnjost tek najlakši dio priče. Kao što znate, svaki automobil ima na desetke pa čak i stotine cijevi i cjevčica, senzora, tekućina, filtera i da ne nabrajamo dalje, a na sve ovo voda može ostaviti neizbrisiv trag.

Primjerice, ako vam je voda poplavila cijeli prostor ispod haube, svakako morate promijeniti motorno ulje, ali i sva druga ulja i tekućine u sistemu. Ne zaboravimo ni na filtere jer, osim što su se natopili vodom, također je na njima ostalo blata i pijeska. Sve to mora van i zamijeniti se. Neki od sistema na automobilu napravljeni su tako da mogu zadržati ulazak vode tek za nekoliko sati. Međutim, kada se radi o poplavi, gotovo pa nitko ne može reagirati tako brzo.

Ako se nalazite na području gdje su poplave česte, razmislite o osiguranju. Ovako barem dio troškova nećete morati platiti sami. Također, imajte na umu da poplavljeno vozilo može početi odavati znakove štete tek nakon što prođe neko vrijeme, kada već i zaboravimo na poplavu, odnosno kada već odmakne proces korozije određenih dijelova. I za kraj, budite oprezni kada kupujete rabljena vozila, posebice ako imate dojam da ih se vlasnici žele riješiti čim prije. Provjerite skrivena mjesta u vozilu i pogledajte ima li taloga pijeska ili blata koji eventualno nisu dobro očišćeni nakon što je vozilo stradalo u poplavi.

Izvor: Silux.hr