You are currently viewing Kako produljiti vijek motoru?

Kako produljiti vijek motoru?

Ne forsirajte ga dok je hladan, češće mijenjajte ulje, podešavajte ventile…

kako produljiti vijek motoruIstrošenost motora nužna je posljedica korištenja, a bitno ovisi o načinu i stilu vožnje te kvaliteti održavanja. Trošenje ubrzava svako forsiranje i turiranje motora, posebno kad je hladan. Umjerena vožnja na nižim okretajima (2000/min kod dizelaša i 2500/min kod benzinaca), dok se motor ne počne zagrijavati, pitanje je i kulture ophođenja prema motoru.

Kod visokih okretaja znatno rastu inercijske sile te se povećava trenje i trošenje. No, mnogi ne znaju da nije dobra ni vožnja na preniskim okretajima. Tada motor pojačano vibrira, u kliznim ležajima otežava se podmazivanje, a problem je i u hlađenju. Također, kad su ljeti temperature visoke, nije dobro forsirati, jer se povećava rizik pregrijavanja motora, što ubrzava trošenje vitalnih dijelova.

Treba izbjegavati i nagla šaltanja i izmjene opterećenja, dakle voziti umjereno na srednjim okretajima. Iz prtljažnika izbacite sav suvišan teret, jer se time istodobno smanjuje i potrošnja goriva i habanje motora. O tome smo više puta pisali. A sada je važno istaknuti i ono što u održavanju i servisiranju može pomoći u produljenju vijeka motora, posebno:

• upotreba kvalitetnijeg ulja,100% sintetičnog kod turbo motora, a polusintetičnog ili sintetičnog kod atmosferskog,
• izmjena uljnog filtra pri svakoj izmjeni ulja,
• skraćenje intervala izmjene na 10.000 km, posebno ako se pretežno vozi u gradu,
• redovita kontrola i po potrebi dolijevanje ulja. Razina treba stalno biti između sredine i maksimuma,
• kontrola zazora i podešavanje zazora ventila kod motora kod kojih se podešavaju, najkasnije na 30.000 km,
• čišćenje uljnih depozita, svakih 50.000 km
• redovita kontrola rashladnog sustava te na 200.000 km preventivna izmjena termostata, pumpe rashladne tekućine i hladnjaka (više sutra u prilogu).