You are currently viewing Jeste li sigurni da pravilno čistite svoj auto?

Jeste li sigurni da pravilno čistite svoj auto?

Čist auto znak je čistog vlasnika, vlasnika koji brine ne samo o svom vozilu već je jednako pedantan i prema sebi te ljudima s kojima komunicira. Dakle, čist auto nije samo znak čistoće već svojevrstan pokazatelj svog odnosa prema svijetu, životu, ljudima.

Danas u trgovinama imamo na desetke, stotine pa i tisuće najrazličitijih proizvoda za čišćenje vozila i ponekad se doista teško odlučiti koji od njih izabrati. Ne preostaje nam drugo nego metodom pokušaja i pogrešaka pronaći onaj koji nam se pokazao najboljim ili, pak poslušati preporuku prijatelja i poznanika. No, globalno gledamo, u nedostatku bilo kojeg sredstva za čišćenje, i malo vode i spužva mogu solidno odraditi posao i zapravo nema opravdanja ako svoje vozilo držite prljavim, a na staklima vam klinci ostavljaju poruke tipa: ‘Operi me!’.

Postoje vozači koji odu u automatsku auto praonicu i samo pošpricaju vozilo izvana te ga tako odvezu kući, u garažu. Postoje i oni koji plate u auto praonicama te im operu vozilo od A do Ž. Dakako, ovakva su pranja podosta skupa i ne mogu ih si svi priuštiti, stoga ipak mnogima ne preostaje drugo nego očistiti vozilo u vlastitom dvorištu. Ako ste to i do sada uvijek radili ili zbog krize u novčaniku planirate to učiniti nakon što ste jednom probali, ali niste bili zadovoljni rezultatima – možda svoje vozilo niste oprali na pravilan način. Vjerojatno ima i onih koji će sada na ovo pitanje odmahnuti rukom i reći: ‘Da, sad ćete me još učiti kako da operem auto, pa valjda to znam!’ Dakako, nitko ne želi vrijeđati vašu inteligenciju ni sposobnosti, no ipak postoje stvari koje su već isprobane i preko kojih se zna da ćete najbrže i najlakše doći do optimalnih rezultata.

Dakle, automobil prije pranja treba dobro pošpricati vodom. Možete koristiti obično crijevo s vodom, iako bi ipak uređaj minivaš odradio posao mnogo bolje jer pod velikim pritiskom vode nestaju tvrdokornija zaprljanja, posebice ona s blatobrana, s vanjske strane poda i guma. Nakon što ste auto pošpricali iz svih kutova, u kanti pomiješajte malo vode i šampona za pranje vozila te stvorite sapunicu i pomoću spužve nanesite je na cijelu površinu vozila. Nikako nemojte zaboraviti malo bolje protrljati utore na vozilu jer se ondje prljavština najradije skuplja. Nakon toga opet uzmite crijevo s vodom ili ako ga imate, minivaš (uređaj koji pod velikim pritiskom izbacuje vodu) te dobro saperite svu sapunicu. Posebno dobro isperite na utorima vozila jer se ondje sapunica zajedno s prljavštinom može zadržati, što nikako nije dobro.

Nakon što je ispiranje gotovo, vrijeme je za poliranje. Uzmite krpu koja ne ostavlja dlačice, kod nas je takva vrsta krpe poznata pod nazivom ‘jelenja koža’ i započnite s brisanjem, upijanjem kapljica s karoserije. Mnogi vozači naprave pogrešku pa preskoče ovaj korak, ali to je loše jer voda ima klora i kako se kapljice suše same, tako su veće šanse da će na limu ostati bijele točkice na mjestima isušenja vode. Dakle, temeljito, detaljno prebrišite cijelo vozilo, počevši od krova prema dolje.

Veliku pozornost treba dati i gumama. Postoje posebna sredstva za pranje guma pa ako imate mogućnost, priuštite si jedno i prilikom pranja lima automobila šamponom, tim drugim sredstvom operite gume. Nakon što je vozilo isprano i višak vode pokupljen, i na gume te felge se mogu nanijeti posebna sredstva kako bi im se pojačao sjaj. Na tržištu je mnogo vrsta – sprejeva, gelova, krema, masti, ali doista dobro rade svoj posao.

Kada je vanjski dio gotov još vam preostaje čišćenje unutrašnjosti. Sve dobro usisajte, ne zaboravite prtljažnik, a potom prebrišite kokpit i na njega nanesite sredstvo za sjaj. Ne zaboravite ni na čišćenje unutrašnje strana stakala jer nekad su stakla prljavija iznutra nego izvana. I to je to, još stavite kakav miris, ukoliko ste ljubitelj i – uživajte u svom čistom vozilu!

Izvor: Silux.hr