You are currently viewing Golf je mrtav – živio Golf

Golf je mrtav – živio Golf

Tako bi u pravilu mogao početi uvod u najnoviju ideju iz Wolfsburga – Golf GTI Clubsport S.

Skriva li se pod ovim plavim pokrivačem Golf GTI Clubsport S?

Skriva li se pod ovim plavim pokrivačem Golf GTI Clubsport S?
foto: Volkswagen

Nakon što je zbog Dieselgatea i ogromnih financijskih gubitaka uzrokovanih tom aferom genijalan koncept pod nazivom Golf R400 i službeno pokopan, eto nam svima Volkswagena u misiji iskupljenja.
Doduše, ta je misija već jednim dijelom odrađena kroz Golf GTI Clubsport (nad kojim sam i sam slinio tijekom prolaska Volkswagenovim izlagačkim prostorom na nedavno održanom zagrebačkom Auto Showu), no kao stvari stoje, očito ne do kraja.

Golf GTI Clubsport - apsolutna zvijezda Volkswagenovog štanda.

Golf GTI Clubsport – apsolutna zvijezda Volkswagenovog štanda.
foto: Ivan “IGloo” Gluhak

Naime, kako se iz godine u godinu na Vrbskom jezeru (odnosno Wörtherseeu) održava najveće svjetsko okupljalište VW-entuzijasta, te kako ove godine Golf slavi svoje četvrto desetljeće postojanja, nije ni čudo da su se u Volkswagenu sjetili predstaviti nešto novo i posebno.
Doduše, tek jedan dio priče o inspiraciji odlazi na ekipu iz Wörtherseea, dok onaj drugi odlazi na „automobil inspiriran Porscheom 911 GT3“ (kako službene face ovu GTI-genezu pokušavaju objasniti, no osobno im ne „pušim“ ni jedno ni drugo objašnjenje.
Naime, kako je Dieselgate za Volkswagen ispao poput svjetske naftne krize, tako je oveći broj ideja iz te tvrtke otišao u podrum. Među njima se našao i Golf R400, koji je višestruko najavljivan kao „najposebniji“ Golf s potpisom tvornice. No kako je vrijeme odmicalo ,te kako su se u Wolfsburgu zbrajali gubici, tako se postepeno od tog „najposebnijeg“ Golfa s potpisom tvornice odustajalo.
Uglavnom, iako je GTI Clubsport u tom momentu već bio i više nego aktualan, te je VW-entuzijastima u sklopu popisa serijske opreme još jednom ponudio opciju „jesam ti rekao“, za Wörthersee je trebalo pripremiti nešto posebno i prava je šteta da je to posebno uobličeno u Golf R400 koji je kao projekt završio u smeću.

Ovaj motor je nažalost odletio u podrum...

Ovaj motor je nažalost odletio u podrum…

Kako bi se Volkswagen barem malčice izvukao, prije nekoliko dana su u javnost puštene najave još jednog Golfa sa sufiksom Clubsport, no tom je sufiksu dodano i slovo „S“, pa dotični u svojoj finalnoj izvedbi podrazumijeva još više konja, još lakšu karoseriju i dva sjedala manje.
Motor je i dalje isti i već vrapcima na grani poznat dvolitreni „turbak“, no za razliku od „običnog“ Clubsporta, ovaj novi ima ukupno 305 konja, što ga ukratko čini najjačim Golfom svih vremena.
Kilaža je dodatno smanjena za nekih 75 kilograma, a dijeta je provedena s čupanjem stražnjih sjedala i skidanjem grama s još nekolicine dijelova ovjesa i karoserije. Uglavnom, kao rezultatno stanje imamo Golf GTI Clubsport S koji uz 305 konja ima i 1,300 kilograma, pa će tako vozačima ove mini-revolucije biti skraćeno vrijeme ubrzavanja do stotke, te bi maksimalna brzina trebala biti nešto veća.

Volkswagen Golf GTI Clubsport među rođacima.

Volkswagen Golf GTI Clubsport među rođacima.
foto: Volkswagen

E sad…s obzirom da se cijela priča oko Clubsport S verzije Golfa GTI još uvijek dijelom nalazi pod veom tajnosti, podatke oko ubrzanja i maksimalne brzine u ovom momentu mogu samo nagađati. No kako to i inače ne radim (jer je glupo i nepotrebno), naravno da ću i ovaj puta odoljeti tom iskušenju.
Zapravo je dovoljno reći da se Volkswagen ni u bunilu nije iskupio zbog zatvaranja R400 u podrum, ali je svejedno lijepo vidjeti da se ekipa iz Wolfsburga i dalje trudi.
Doduše moram reći kako inspiraciju u obliku Porschea 911 GT3 i dalje ne pušim ni dva promila, a posvetu ekipi u Wörtherseeu ionako shvaćam više kao marketinški trik, nego kao nešto emotivno. Dapače, ako je vjerovati zdravoj logici, onda je izvjesnije da je inspiracija došla zbog škartiranja višestruko najavljivanog Golfa R400, dok je drugi dio geneze ove verzije Golfa GTI sveden na konkurenciju u sklopu koje unutar klase vrućih gradskih jurilica Renault Mégane RS i dalje suvereno vlada, pa je bilo potrebno barem pokušati Francuze skinuti s trona u Njemačkoj (tj. na Nordschleifeu).
To naravno nitko nikada neće priznati, ali taj dio priče je ionako nebitan.

GTI Clubsport S ima težak zadatak nadmašiti već postojeću Clubsport verziju.

GTI Clubsport S ima težak zadatak nadmašiti već postojeću Clubsport verziju.
foto: Volkswagen

Ono što je bitno svodi se na činjenicu da nas sve zajedno uskoro očekuje najjači Golf GTI svih vremena, a u sklopu današnje pomalo sive i kastrirane auto-industrije svaka takva vijest znači novi komadić plavog neba.
Zato Volkswagen Golf GTI Clubsport S vrijedi spomenuti i zato od Volkswagena ne treba odustati, jer u krajnjoj liniji ta ekipa uvijek nađe načina da nas razveseli.

Uz ovakav Golf GTI ne treba sumnjati u još bolji koji je u dolasku.

Uz ovakav Golf GTI ne treba sumnjati u još bolji koji je u dolasku.
foto: Volkswagen