You are currently viewing Evo kako pripremiti automobil za niske temperature i zimske uvjete vožnje

Evo kako pripremiti automobil za niske temperature i zimske uvjete vožnje

Akumulator, antifriz, svjetla, lim, motorno ulje, zimske gume, samo su neki od detalja kojima trebate posvetiti svoju pozornost.

Zima kuca na vrata! Zato ne zaboravite na vrijeme pripremiti svoje vozilo za zimu. Akumulator, antifriz, svjetla, lim, motorno ulje, zimske gume, samo su neki od detalja kojima trebate posvetiti više svoje pozornost nego do sada. Dan se skratio, temperature su niže, magla i kiša su češće, na obali bura, a u nekim planinskim predjelima već su se pojavile i prve pahuljice snijega. Sada je pravo vrijeme napraviti pripreme za hladne uvjete. Ima li akumulator dovoljno kapaciteta da baš svako jutro bez problema upalite auto? Imate li prikladne gume? Imate li ispravnu signalizaciju i svjetla? Imate li kvalitetnu rashladnu tekućinu (antifriz)? Jesu li vam brave i brtve očišćene i podmazane kako pri niskim temperaturama ne biste imali problema s otvaranjem vrata? Jesu li vam metlice brisača možda oštećene? Sve su to detalji na koje morate obratiti pažnju kod pripreme vozila. Važno je da se priprema svih ovih elemenata u vozilu obavi kvalitetno i na stručan način.

Akumulator je osjetljiv na niske temperature pa ga prije prave zime treba provjeriti
Akumulator je osjetljiv na niske temperature pa ga prije prave zime treba provjeriti

Današnja vozila imaju u sebi ugrađene puno komplicirane elektronike pa je u servisu koji je dobro opremljen moguće pomoću posebnih uređaja provjeriti stanje vozila, te ustanoviti eventualne pogreške ili čak potencijalne probleme. Za samo 15 minuta automobil je pregledan i možete biti sigurni kako je sve u redu ili ako postoji neki problem, na vrijeme ga otkloniti. Akumulator je najosjetljiviji na niske temperature i prvi pokaže znakove posustajanja.  Prošlo ljeto bile su natprosječno visoke temperature. U takvimuvjetima dolazi do određene kemijsko-fizikalne promjene u samim akumulatorima koje smanjuju njihov kapacitet. To posebno dolazi do izražaja kada temperature postanu niske. Mnogi vozači tada imaju problema s paljenjem svojih vozila (pogotovo s dizelskim motorm). S obzirom na ovo, bilo bi najbolje na vrijeme provjeriti stanje akumulatora u vozilima i promijeniti ih, ako je to potrebno.

Odvojite malo svog vremena i investirajte u sitnice koje će značajno olakšati zimske probleme s automobilom
Odvojite malo svog vremena i investirajte u sitnice koje će značajno olakšati zimske probleme s automobilom

Odvojite malo svog vremena i investirajte u sitnice koje će značajno olakšati zimske probleme s automobilom. U ovom razdoblju potrebno je u prtljažniku svog automobila uvijek imati sitnice koje će vam pomoći u raznim trenucima, a posebno zimi. Ako padne puno snijega, dobro je imati lance da se možete izvući s parkirališta i uopće voziti. Vidite li da vaš susjed ima nevolje s paljenjem auta, bilo bi zgodno sa sobom imati kablove za pomoć pri paljenju. Pri vrlo niskim temperaturama, može se dogoditi da ujutro imate problema s otvaranjem vrata. Tada vam pomažu posebna sredstva protiv zaleđivanja brava, odmrzavanje brtvi vrata ili stakala.