You are currently viewing Citroën GS slavi 50. rođendan

Citroën GS slavi 50. rođendan

Citroën poziva posjetitelje sajma Rétromobile 2020 (Paris Expo Porte de Versailles) koji se održava od srijede 5. veljače do nedjelje 9. veljače (konferencija za novinare u srijedu, 4. veljače u 19h) da dođu razgledati njihov štand (Paviljon 1).
Nakon povijesnog izdanja za stogodišnjicu Marke koja je obilježena 2019. godine, Citroën već slavi novu obljetnicu i odlučuje unijeti dašak pustolovine na svoj štand.

Nakon predstavljanja modela SM, na sajmu u Parizu 1970. godine predstavljen je GS koji postaje zvijezda tog događaja. Osvaja nagradu Europskog automobila 1971. godine. Više od 2.5 milijuna primjeraka od 1970. do 1987. godine (uključujući GSA) svjedoči o komercijalnom uspjehu ovog modela koji je ostvario izniman uspjeh na tržištu.

Recept za takav uspjeh je sljedeći: vozilo srednje klase (dužine 4,12 m, širine 1,60 m, visine 1,34 m, težine 900 kg), 5 sjedala, dobro prilagođeno potrebama svojeg vremena. U tvornici Rennes-la-Janais u francuskoj pokrajini Bretanji dizajneri su došli do idealnog spoja. Model GS modernog je i aerodinamičkog stila, s inovativnim mehanizmom koji se sastoji od 4 vodoravna cilindra i dobro osmišljenom unutrašnjošću. Kao vrhunac svega, model je opremljen hidrauličnim ovjesom koji mu pruža udobnost i vozna svojstva koja konkurenti ne mogu ponuditi. Neke druge karakteristike čine ga modelom ispred svojeg vremena: četiri disk-kočnice ili obujam prtljažnika od 465 litara (710 za izvedbu break tj. karavan). Osim toga, GS ima i neke originalne značajke: parkirna kočnica s tipkom u sredini armaturne ploče ili okretni brzinomjer u otvoru s povećalom.

Njegovu dugu karijeru obilježit će u više navrata razvoj karoserije (break karavan, veliki redizajn radi preobrazbe u GSA) ili mehanike (zapremnina motora, 5-stupanjski mjenjač, C-Matic prijenos), pa čak i kratkotrajna verzija s ‘Birotor’ rotacijskim motorom, proizvedena u 847 primjeraka od 1973. do 1975. godine.
Model GSA 1979. godine postao je nasljednik modela GS. Vozilo je dobilo velike sintetičke odbojnike i praktična vrata prtljažnika. Opremljeno je i „dijagnostičkom” utičnicom pod poklopcem motora koja omogućuje različite postavke i kontrole: napon akumulatora bez opterećenja pri pokretanju, kut i simetričnost brjegova, brzina vrtnje motora u praznom hodu itd.

Kao što su i mediji pisali u to vrijeme: „S modelom GS, Citroën je pogodio u sridu”. Ne smijemo zaboraviti ni šokantnu formulaciju reklamnog slogana iz 1979. koji potpisuje Jacques Séguéla: ANTI-KRNTIJA.
Svojom inovativnom linijom i dizajnom te izvrsnim voznim svojstvima GS je dobio sljedbenike među kolekcionarima. Među mnogobrojnim starim Citroën modelima, GS ima pretke i potomke koji ga ponekad zasjene, ali to ne dovodi u pitanje mnogobrojnost vjernih obožavatelja koji će ove godine proslaviti njegov 50. rođendan.

Za 50. rođendan modela GS, Marka predstavlja Citroën GS par Tristan Auer pour Les Bains. Citroën je povjerio GS dizajneru interijera Tristanu Aueru da ga transformira i izloži na sajmu Rétromobile prije nego što stigne na svoje odredište na sljedeće tri godine: Les Bains, kultni pariški restoran još od 1978., odnosno zlatnog doba GS-a!

Prva automobilska ekspedicija kroz Saharu trajala je od 19. prosinca 1922. do 7. siječnja 1923. i u njoj je sudjelovalo pet Citroënovih gusjeničara: Scarabée d’Or, Croissant d’Argent, Tortue Volante, Bœuf Apis i Chenille Rampante (pri čemu su posljednja dva modela namijenjena prijevozu tereta). Pod dvostrukim vodstvom šefa ekspedicije Georges-Marie Haardta i njegova zamjenika Louis Audouin-Dubreuila, ekipa je prešla više od 3200 km pustinje u jednom smjeru. Povratak u početku nije bio predviđen, no ohrabreni uspjehom i pouzdanošću automobila, ekipa je predložila da se vrate na isti način i tako udvostruče uspjeh pothvata. Osim fenomenalnog tehničkog uspjeha 1922. godine s gusjeničarima proizvedenim po uzoru na Citroën B2 10 HP modela K1, ova je ekspedicija utrla put slavnim Citroënovim krstarenjima (Crno krstarenje, Žuto krstarenje itd.), ali i neistraženim putevima koji su nakon toga ucrtani na topografske karte svih nacija. O pothvatu se govorilo u filmovima i knjigama, što je dokaz umijeća i avanturističkog duha koje je Citroën oduvijek utjelovljavao. Ne smijemo zaboraviti ni malu priču u velikoj priči: ekipu je pratio Flossie, pas koji će Hergéa inspirirati za lik Tintinovog vjernog pratitelja Čupka.

Za pripremu ekspedicije kroz Saharu, od Touggourta (Alžir) do Tombouctoua (Mali), André Citroën osniva posebnu službu u siječnju 1921. Misija je ostvarena na vozilima koja su opremljena gusjenicama Kégresse. André Citroën zna pronaći ključ za uspjeh: beskrajni tračni mehanizam koji je izumio Adolphe Kégresse. Ova svjetska premijera začetnica je svih motornih relija u modernoj povijesti. Treba napomenuti i da se ova istraživačka ekspedicija u potpunosti odvijala pod budnim okom medija, s redovitim novinskim izvještajima čim bi putem radija ili brzojava vijesti iz pustinje stigle u Pariz. Osim demonstracije industrijskog, tehničkog i komercijalnog umijeća Citroëna, ova je epopeja također i ljudska pustolovina.
U predgovoru knjige o ekspediciji koju je 1923. objavila izdavačka kuća PLON, André Citroën piše osvrćući se na avanturiste: „(…) njihovo je najveće zadovoljstvo saznanje da je zahvaljujući njima izgrađeno trajno djelo, djelo koje će i dalje nositi rezultate, čak i kad njih više ne bude. A za njih je to najbitnije: graditelji umiru, ali hram je izgrađen.”

Citroën predstavlja repliku gusjeničara Scarabée d’Or, identičnu reprodukciju izvornika koji je sudjelovao u proslavama Citroënove stogodišnjice: Born Paris XV, izložba 100 Citroëna na otvorenom u lipnju 2019. i Le Rassemblement du Siècle u srpnju 2019.
Predstavljanje ove replike prilika je da se oda priznanje za rad timu koji okuplja 160 studenata i srednjoškolaca.

Izvor: autopress.hr