You are currently viewing De Tomaso se vraća s prekrasnim P72

De Tomaso se vraća s prekrasnim P72

Već pomalo zaboravljeni De Tomaso je upravo revitaliziran. Točnije, na ovogodišnjem izdanju Festivala Brzine u Goodwoodu te na šezdesetu godišnjicu osnivanja ove talijanske marke, premijerno je predstavljen De Tomaso P72. Radi se o modernom superautomobilu s retro inspiriranim dizajnom i izradom na razini Paganijevih vozila.

Recimo i da su za revitalizaciju De Tomasa zaslužni isti ljudi koji stoje iza Apollo Automobila, odnosno da je riječ o ITV-u (Ideal Team Ventures) koji su prava na ime De Tomaso kupili još 2014.

Iako se u službenom priopćenju spominje i legendarna Pantera, taj talijanski klasik nije imao pretjerani vizualni utjecaj na P72 iako su se mnogi tome nadali. De Tomaso P72 je očito inspiriran trkaćim automobilima iz 60-ih godina prošlog stoljeća, a proizvođač kaže da je P72 zamišljen kao “moderni klasik.”

Glavni uzor za dizajn ovog automobila je Ghia-De Tomaso Sport 5000 iz 1965. Razvoj tog automobila je započeo kao suradnja između Alejandra de Tomasa, Carrolla Shelbya i Petera Brocka i trebao se zvati P70. Zbog raznih kompilacija njihova suradnja nije uspjela pa se de Tomaso okrenuo Ghiji i otud Ghia-De Tomaso Sport 5000.

Unutrašnjost je pak priča za sebe i razina kvalitete materijala i izrade je na vrlo visokom nivou, a čini se kako su dizajneri, kada je riječ o izgledu interijera, ugledali na Pagani te modele Zonda i Huayra

Nažalost tehnički detalji za sada ostaju nepoznatima. Jedino što je potvrđeno je da se P72 temelji na karbonskom monocoqueu preuzetom iz modela Apollo Intensa Emozione. U Goodwoodu je nastupio prototip pokretan ferrarijevim V12 motorom, također preuzetim iz Apolla IE, no ovo je De Tomaso pa ne treba odbaciti mogućnost da se u konačnom produkcijskom modelu ipak nađe neki drugi i to V8 pogonski stroj. Na priloženim slikama vidimo i ručni mjenjač.

De Tomasu P72 će biti proizveden u svega 72 primjerka. Za svaki će biti potrebno izdvojiti 750.00 eura (početna cijena), a knjiga narudžbi je već otvorena.

Izvor: autonet.hr