You are currently viewing Znate li kada je nastao prvi servo upravljača na vozilu?

Znate li kada je nastao prvi servo upravljača na vozilu?

Vrijednost je servo dokazao kad je bilo najteže. Američka vojska počela ga je masovno koristiti u Drugom svjetskom ratu za svoja vozila, prenosi RevijaHAK.

Danas bi bez serva upravljača vozili možda još samo revni članovi nekog body-building kluba, spremni mazohistički uživati u naporima potrebnim za okretanje tog obruča. Razmazilo nas je i neka je, jer i u prometu nam treba olakšati. Kao automobilski novinari nikada nećemo prežaliti vrijeme hidrauličkih i elektrohidrauličkih servo uređaja… S takvim servom bi čak i visokokonfekcijski automobili poput Ford Focusa prve generacije postali moderne legende (u slučaju tog vozila i zbog mnogih drugih stvari). No, zamijenili su ih jeftiniji i jednostavniji električni servo uređaji, a onaj fini osjećaj na upravljaču postao je prošlost ili se čini umjetnim poput plastičnog buketa na stolu terase na koji će zalutati tek neka pčela koja je prije toga plivala u čaši piva ili neke žestice.

Znate li kad je nastao prvi servo uređaj za vozila? Sve je navodno počelo 1876. godine kada je čovjek, u povijesti upamćen kao G. W. Fitts, na svoje vozilo montirao električni servo. Ništa se o tom prijevoznom sredstvu ne zna, a možda je sve i stvar legendi. Uglavnom, prvi kamion na koji je montiran servo upravljača bio je Columbijin, 1903. godine. Tadašnji magazin Motor Age pisao je:

– Taj jednostavni uređaj omogućuje da kamion vozi 28 km/h i pritom zadržava smjer.

U kojem smjeru je kamion išao bez serva nećemo ni zamišljati… Potom je krenuo razvoj servo uređaja, neki su funkcionirali na principu vakuuma, a neki su koristili komprimirani zrak. Vrijednost je servo dokazao kad je bilo najteže. Američka vojska počela ga je masovno koristiti u Drugom svjetskom ratu za svoja vozila (na glavnoj slici je Dodge Carryall WC-53 iz 1942). Velikoserijska proizvodnja u putničkim automobilima počela je 1951. godine s Chryslerom Imperial i traje, odnosno trajat će dok je automobila…

Izvor: RevijaHAK