You are currently viewing Volite svoj auto ? Njegujte ga

Volite svoj auto ? Njegujte ga

Dolijte ulje: Zašto? Kada? i Kako?

Zašto je potrebno redovito provjeravati razinu ulja?
Zahvaljujući prednostima u tehnologiji motora, današnja vozila su pouzdanija i imaju znatno duže servisne intervale nego stariji modeli, čak nekoliko tisuća kilometara više. Ipak, nužno je redovito kontrolirati razinu ulja i dolijevati kada je to potrebno. Ukoliko to ne učinite na vrijeme, riskirate ispravnost vašeg motora. Kako razina ulja opada, preostalo ulje u vašem motoru mora jače raditi, postaje prljavije i brže se degradira, što rezultira nižim radnim svojstvima vašeg vozila. Vrlo skoro vaš će motor biti u opasnosti zbog povećanog trošenja, pregrijavanja, pa čak i zastoja.

Kada provjeriti razinu ulja?
U idealnom slučaju trebali biste provjeriti ulje jednom tjedno, kao što je i preporučeno od strane većine proizvođača automobila. Ukoliko razina ulja opadne s maksimuma na minimum nakon manje od 1500 km, trebali biste provjeriti vaš motor. Potrošnja ulja razlikuje se zavisno o vrsti vozila kao i o stilu vožnje.

Kako provjeriti i doliti ulje?

  1. Parkirajte na ravnoj površini, isključite motor i pričekajte 3-4 minute kako biste dopustili ulju da se slegne.

  2. Pronađite šipku za mjerenja ulja, izvucite je, obrišite je prije mjerenja te je ponovno umočite.

  3. Ukoliko je ispod maksimuma, provjerite upustvo kako biste utvrdili koliko ulja treba doliti.

  4. Skinite poklopac za dolijevanje ulja s vrha motora. Dolijte ulje i zatvorite poklopac.

  5. Pričekajte minutu kako biste dopustili ulju da se slije u motor, te ponovno provjerite razinu ulja na šipki. Ukoliko je potrebno, izvršite ponovno dolijevanje.