You are currently viewing U ovom terencu i amater može u blato, evo i zašto

U ovom terencu i amater može u blato, evo i zašto

SVI znamo da najbolji terenci već godinama ne dolaze iz Amerike, ali ako tražite terenca s kojim ćete najlakše voziti van asfalta, ipak ćete morati preko bare.

A tamo vas čeka Ford i njegova F serija. Najpopularniji Ford, najpopularniji pickup i ujedno najpopularniji model već desetljećima u Americi jedini je koji je moguće opremiti sustavom koji u potpunosti preuzima zadaću vožnje terenom.

Nudi se na novom modelu F-150 Raptor, a najkraće rečeno, radi e o tempomatu za teren. Zove s eTrail control, a jedino što zahtijeva od vozača je da postavi brzinu u rasponu od 1,6 do 32,2 km/h. I naravno, da drži volan i upravlja. Sustav funkcionira u kombinaciji svih modova rada 4×4 pogona.

Osim što će sam ubrzavati i kočiti, ovaj će sustav prelazak preko prepreke olakšati automatskim usmjeravanjem momenta na svaki kotač zasebno. Također, ako se ukopate u pijesku, ovaj će se kamionet sam iskopati iz njega pri čemu neće spaliti kvačilo.

Inače, Fordov kamionet već odavno nije samo radno vozilo. Tako će sada dobiti i Terrain Management System s kojim vozač bira postavke vozila ovisno o podlozi. Model također ima senzor kojim prepoznaje kada je vozio sa sve četiri u zraku, recimo u skoku pri brzoj vožnji makadamom. Recaro sportska sjedala presvučena alkantarom tada će i biti od neke koristi.