You are currently viewing Tražite zimske gume? Bježite od Toyo i Davanti modela

Tražite zimske gume? Bježite od Toyo i Davanti modela

ADAC, njemačka verzija našeg Hrvatskog autokluba (riječ je o partnerskim klubovima)  svake sezone priprema testove guma, a za zimsku sezonu koja je pred nama, testirao je popularnu dimenziju 185/65 R15 T, te nešto slabije zastupljenu 205/65 R16C T. I dok je prva dimenzija guma namijenjena gradskim modelima poput Citroena C3, Hyundaija i20 i i30, Opel Adama i Corse, Renault Clia ili VW Pola, druga je za kombi vozila poput Ford Transita, Renault Traffica, Opel Vivara, Mercedes Vita, VW Transportera…

Test je kod dimenzija 185/65 R15 T uključio 16 dimenzija, a porazno je da niti jedna nije dobila najvišu ocjenu ‘izvrstan’. I naš HAK je prenio test, gdje vidimo da je deset modela preporučljivo, a najlošije su prošli Toyo i Davanti. Zbog slabih pokazatelja testa na snijegu Toyo Snowprox S943, odnosno na mokroj cesti Davanti Wintoura dobili su ocjenu ‘ne preporučuje se’.

Kod test guma većih dimenzija, 205/65 R16C T u konkurenciji 15 modela, najboljim se pokazao Continental, dok su čak četiri dobila oznaku ‘ne preporučuje se’ – Sava Trenta M+S, BF Goodrich Activan Winter, Goodride SW612 te Maxxis Vansmart Snow WL2. Sava, Goodride i Maxxis zakazali su na snijegu, a BF Goodrich na mokrom. Najboljim se pokazala Continentalova guma VanContactWinter.