You are currently viewing Super korisni savjeti za duži vijek vašeg automobila

Super korisni savjeti za duži vijek vašeg automobila

Trajnost ili vijek bezbrižnog korištenja automobila kao u mnočemu ovisi od vlasnika samog vozila, a ne samo o kvaliteti proizvodnje.

odrzavanje-vozila

Naime, u bezbroj situacija vozači za neugodnosti uzrokovane otkazivanjem poslušnosti limenog ljubimca krive proizvođače bez da se i trenutka zapitaju koliko je njihovo korištenje i (ne)održavanje doprinjelo nastanko problema. Naravno ovim ne dajemo alibi za pogreške koje se, realno, događaju kod svih proizvođača automobila.

U nastavku ćemo navesti na što trebate paziti te što činiti da bi vaš automobil imao dug vijek trajanja.

Vožnja s hladnim motorom:

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih djelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani. Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja. Pri ne pretjerano niskim temperaturama radna temperatura se postiže za oko 4-5 km.

Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu:

Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike poput mjenjača.

Redovito mjenjajte ulje:

Razvoj tehnologije donio je veliki napredak i u proizvodnji motornih ulja te se interval zamjene sve više produžava tako da sada, nerjetko, proizvođači navode i intervale od 30.000 km. Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom. Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakok motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

Redovito servisiranje:

Nikako nemojte preskakati ili prolongirati servise. Osim uobičajenih provjera tekućina, zamjena pogonskog remenja u ovlaštenom servisu će pregledati opće stanje vozila i ustanoviti eventualne pogreške i kvarove u nastanku koje odmah ne možete primjetiti. Svakako bi preporučili da tzv. veliki servis radite u ovlaštenim servisima jer će oni taj posao najbolje odraditi s najadekvatnijim djelovima, a vi ćete dobiti jamstvo za obavljeni posao.

Ohladite turbinu:

Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih posjeduje turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, katastrofalno za turbinu je isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima onda svakako ostavite motor da radi na mjestu dvije – tri minute da ulje dobro procirkulira korz turbinu.

Izbjegavajte prebrzu vožnju:

Ovaj savjet osim uštede goriva, izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju blagonaklono utjecati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge djelove motora. Naime pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prijenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

Pravilno provjetravanje:

U pravilu je za automobil bolje da je u garaži nego kad je vani izložen svim atmosferskim utjecajima. Jedna od iznimki ovog pravila je vlažna i nedovoljno provjetrena garaža. U takvim uvjetima moguće je stvaranje pljesni na unutrašnjim djelivima kabine ili korozije na metalnim elementima. Ako ste u mogućnosti za suhog i vjetrovitog vremena ostavite malo otvoreno vozilo. Naravno pod uvjetom da sigurnost vozila nije ugrožena. Ukoliko imate klima uređaj, svakako ga uključite i u zimskim mjesecima barem 10 minuta u 30 dana. To će podmazati cijeli klimatizacijski sustav i smanjiti istjecanje rashladnog plina kroz porozne djelove sustava.

Redovito čišćenje vozila:

Redovito čišćenje vozila podrazumjeve detaljno i temeljjito čišćenje svih djelova vozila, od kotača, i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po kolnicima), čišćenje vrata, poklopca motora itd. Ako pogledate i knjižicu uputstava vašeg vozila svakako će te vidjeti da je to navedeno i tamo. Ne dozvolite da se veće mrlje duže zadržavaju na karoseriji vozila. Tu posebno mislimo na ptičiji izmet koji zbog svojih kiselih sastojaka može ošteti lak vaše automobila. Uklonite i tragove smole sa sredstvima koji su namjenjeni za to ili krpicom namočenom u obično ulje.

Zaštita od korozije:

Zaštita korozije ne odnosi se samo na starije automobile. Naime i novijim modelima će dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvozje posebni kemijski preparati koji štite vozilo od agresivne industrijske soli kojom se posipaju prometnice u zimskim mjesecima.

Čuvajte ovjes i pneumatike:

Znamo svi u kakvom su stanju naše prometnice. Ukratko, u lošem. Puno rupa na cesti, loša kvaliteta asfalta, neprimjerenio visoki „ležeći policajci“, ivičnjaci itd. Zbog toga prilagodite vožnju tim uvjetima i izbjegavajte penjanje vozila na ivičnjake, naročito većom brzinom. Na taj način oštećujete gume, a i cijeli ovjes automobila.

Izvor: www.autoinfo.ba